Передплата 2024 «Добрий господар»

НБУ встановив нові вимоги до банків

  • 16.08.2018, 09:38
  • 483

Національний банк України (НБУ) встановив вимоги для забезпечення стійкості банків, що проходили стрес-тестування в рамках проведення щорічної оцінки стійкості в 2018 році.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

Так, у разі виявлення нестачі капіталу за підсумками проведення оцінки стійкості з урахуванням результатів стрес-тестування за базовим сценарієм, банкам необхідно буде розробити програму докапіталізації.

«Ця програма передбачатиме збільшення капіталу на суму, що визначається як максимальна із двох значень: суми визначеної за результатами перших двох етапів оцінки стійкості (оцінка якості активів та екстраполяція результатів цієї оцінки) та прогнозованої суми, визначеної за результатами третього етапу оцінки стійкості (стрес-тесту) за встановленим Національним банком базовим макроекономічним сценарієм на 2018 рік», — йдеться в повідомленні.

Крім того, у випадку виявлення додаткової потреби в капіталі банку за підсумками проведення стрес-тестування за базовим сценарієм на 2019−2020 роки та за несприятливим макроекономічним сценарієм на 2018−2020 роки, банк має розробити та подати до Національного банку план реструктуризації, який він має виконати до кінця 2019 року.

«Цей план має виходити із максимальної із сум потреби у капіталі, прогнозованих за результатами оцінки за кожним із вищевказаних сценаріїв», — відзначає НБУ.

Банк складає план реструктуризації до 2019 року з урахуванням програми капіталізації на 2018 рік. Передбачені у плані реструктуризації заходи мають у підсумку забезпечити дотримання банком установлених Національним банком граничних значень нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) та/або нормативу достатності основного капіталу (Н3) на всьому прогнозному періоді.

Зазначені вимоги затверджені постановою правління НБУ Про особливості здійснення оцінки стійкості банків і банківської системи України у 2018 році № 94 від 14 серпня 2018 року. Документ набуває чинності 16 серпня 2018 року.

Схожі новини