Передплата 2024 «Добра кухня»

Від укусу змії на Львівщині померла дівчинка

Сироватки від укусу карпатських гадюк в області немає. Врятувати дитину медики не змогли.

У львівській лікарні померла 4-річна дівчинка, яку у лісі вкусила змія. 12 серпня дитину привезли до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, що на вул. Дністерській, 27 зі Сколівської ЦМЛ з діагнозом: укус змії правої нижньої кінцівки. На жаль, через три дні дитина померла…

Головний лікар Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру (у народі Чорнобильська лікарня) Андрій Синюта каже: «Слідчий подав до суду заяву щодо призначення судово-медичної експертизи. Треба дочекатися її результатів… За усіма клінічними показниками — це був укус змії. Наші лікарі робили те, що й належить у таких випадках».

«Чи мали у Сколівській лікарні сироватку від укусу змії?» — запитую головного лікаря. «Міністерство закупило сироватку від гадюки гюрзи, яка водиться на півдні України, у степах. Незважаючи на наші заперечення, вони нам передали її на Львівщину. Для нашого регіону потрібна інша сироватка. Ця неефективна. У наших горах водиться отруйна карпатська гадюка… У них різні отрути».

Зі слів медиків, вчасно введена сироватка справді може врятувати людину від укусу змії (принаймні, про це свідчить медична документація). Але… Якщо людина має хронічні важкі захворювання, цього ніхто не гарантуватиме. «У нас щороку таких випадків буває до десяти точно, — веде далі головний лікар. — Останній смертельний наслідок від укусу змії був років 18 тому. Можливо, отрути було багато впорснуто. Змія не має дозатора. Індивідуальна особливість організму вплинула на це. На жаль, маємо трагедію».

Лікарі застерігають усіх бути обачними під час походів до лісу. «По-перше, люди легковажать зі взуттям, перебуваючи у горах. Треба одягати чоботи, або високі черевики, — застерігає Андрій Синюта. — Коли на вулиці спека, вони одягають до лісу босоніжки або в'єтнамки. Якщо йдете у високу траву, треба мати палицю, якою змію можна настрашити і вона втече. Ймовірно, що дитина наступила на змію. У таких випадках змія захищається, тому кусає. Та наші бесіди тієї дитини не повернуть. Це дуже велика трагедія. Три дні і дитя немає».

Схожі новини