Передплата 2024 «Добра кухня»

Українку вислали з Польщі та ЄС за антивладну діяльність чоловіка

  • 15.08.2018, 13:34
  • 743

Польща внесла українку Людмилу Козловську в Шенгенську інформаційну систему (SIS), що призведе до негайного вислання з ЄС, у той час, як її чоловік, поляк, каже: польський уряд здійснює депортацію у відповідь на його громадську діяльність.

Про це пише Onet.

«Польський уряд помстився моїй дружину за мої дії, — каже голова ради фонду «Відкритого діалогу» Бартош Крамек.

Президент фонду «Відкритий діалог» Козловська прилетіла до Брюсселя 12 серпня о 22:40. Вона часто подорожує до столиці Бельгії, де фонд має свій офіс. «Відкритий Діалог» контактує з Європейським Парламентом з питань прав людини на сході Європи, а також політичними ув'язненими у Молдові, Росії, Україні і Казахстані.

Штаб-квартира «Відкритого діалогу» розташована у Варшаві. Крамек — відомий акціями протесту перед Сеймом і судами активіст, який бореться за громадянські права. У липні минулого року він опублікував на своїй сторінці у Facebook маніфест «Ми зможемо: скинемо уряд!», закликавши до громадянської непокори уряду PiS. З тих пір фонд в стані перманентного конфлікту з урядом.

Починаючи з року у фонді проводять розширений митно-казначейський контроль. МЗС зробив також кроки з метою припинення діяльності фонду, однак суд відхилив це прохання.

«Я була однією з перших людей, які вийшли з літака. Я дала паспорт чиновнику, а він, коли перевірив його в системі, запитав, який я скоїла злочин. Я сказала, що жодного, а він: „То чому Польща вас шукає?“ Я вже знала, про що йдеться. Я сказала, що я дружина громадського активіста і очікувала, що в кінці кінців, мене депортують за його діяльність», — сказала Козловська.

Польське МВС вписало жінку до Шенгенської Інформаційної Системи, яка дозволяє перевіряти людей, що перетинають кордон Шенгенської зони. Козловську відзначили найвищим попередженням. Тепер вона не зможе потрапити на території Європейського Союзу інших держав Шенгенської зони.

Українка провела ніч в аеропорту, в палаті затримання, а на наступний день її депортували в Київ першим рейсом о 13:55.

Польська влада не повідомляє про те, які відомості лягли в основу запису до SIS. Хоча причини депортації засекречені, фахівці в області східної політики здогадуються, що йдеться про її нібито відносини з Росією, хоча Козловська, і її чоловік були проукраїнськими

Схожі новини