Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До Львова привезли археологічні знахідки Палацу Великих Князів Литовських

  • 13.08.2018, 14:16
  • 944

Кахлі, зброя та обладунки, їжа та посуд, предмети гігієни та санітарії, макети замку, кахельної печі…

Загалом 201 автентичну археологічну знахідку ХІV-ХVІІ ст., знайдену на розкопках Палацу Великих Князів Литовських, представили у Львівському історичному музеї їхні колеги з Литви.

З усіма цими експонатами можна ознайомитися на виставці «Археологічні знахідки Палацу Великих Князів Литовських. Повсякденність Вільнюського двору», яка нещодавно відкрилася у Львові.

«Археологічні знахідки Палацу Великих Князів Литовських. Повсякденність Вільнюського двору» — це виставковий проект із фондів Національного Музею-Палацу Великих Князів Литовських (м. Вільнюс, Литовська Республіка).

«Співпраця з нашими литовськими колегами та друзями базується на спільній культурній спадщині, про яку щораз ми більше говоримо. Цьогоріч ми уже відкривали виставку привезену з Тракайського музею, зараз маємо виставку з Палацу Великих князів литовських», — сказав директор Львівського історичного музею Роман Чмелик.

Представник Почесного Консульства Литовської Республіки у Львові Беатріс Білявців поділилася історією міждержавної та міжмузейної співпраці, яка стартувала ще 2010 року: «Фонди Львівського історичного музею є „клондайком“ для Литви. Чудовим результатом цього стало підписання угод із Тракайським музеєм, співпраця з Палацом Великих князів литовських. Коли співпраця продовжується і далі на рівні обмінів, на рівні науковців — це тішить».

«На цій виставці ми презентуємо понад 200 оригінальних артефактів та допоміжних об’єктів. Ці речі (побутові, військові, кухонні) — візитівка нашої археологічної колекції, зокрема представлені ренесансові кахлі, які складають найбільшу у Європі, а можливо й у світі, колекцію, макет замку, головні етапи його розвою та упадку, макети кафельних печей тощо», — зазначив куратор виставки Маріюс Узорка.

Представлені різноманітні предмети гігієни. Письмові джерела свідчать, що при дворі володаря гігієна займали величезне місце, вони постійно вдосконалювались.

Проект доповнюють 16 інформаційних стендів та макетів, які знайомлять відвідувачів виставки з історією Вільнюського замку і Палацу Великих Князів Литовських. Один із таких інформаційних стендів розповідає про те, що понад 200 років — від кінця ХІІІ до кінця ХV століття комплекс Вільнюських замків був одним із найвпливовіших фортифікаційних об’єктів Литви і місцем безперервних битв. У культурних шарах цього періоду знайдено численні сліди військових дій. Багата колекція обладунків свідчить про те, що захисники замку були забезпечені най сучаснішою тоді амуніцією, а кольчуги, шпори стремено свідчать про величезну роль вершників.

«У сьогоднішній виставці багато символізму. Палац Великих Князів Литовських — це місце, де мала б бути вирішена доля України. Вона вирішилася, але пішла іншим шляхом… І сьогодні, і багато років тому українці, литовці, білоруси, поляки, які мали досвід проживання в одній державі, продовжують будувати спільний культурний простір», — сказав перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус.

На відкритті виставки було надзвичайно багато гостей. Усі вони не вмістилися в експозиційній заді на четвертому поверсі, стояли аж на сходах. У перші дні ми не спостерігали великої кількості охочих оглянути експозицію. Але хочемо закликати — сходіть, не пошкодуйте, адже виставка насправді цікава (кажу із власних вражень). Оглянути експозицію виставки «Археологічні знахідки Палацу Великих Князів Литовських. Повсякденність Вільнюського двору» можна у Львівському історичному музеї (пл. Ринок, 24, 4 поверх) до 15 жовтня 2018 року.

Олена ПЕТРИК

Схожі новини