Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

8-річний львів’янин виборов три нагороди на чемпіонаті Європи з шахів

  • 12.08.2018, 20:15
  • 1 085

8-річний львів’янин Олексій Карвацький здобув три медалі на шаховому чемпіонаті континенту серед дітей. У активі юного мудрагелика дві «бронзи» та одне «срібло».

Про це інформує Галичина спортивна.

Такий потрійний подарунок хлопчик зробив собі на восьмий день народження. На першості континенту юний розумник виборов «срібло» за розв’язування задач і 2 «бронзи» — за швидкі та блискавичні шахи. Розповідає: «Мені найбільше подобається бліц. Бо там мало часу, навіть якщо в тебе, наприклад, нема тури, то ти можеш виграти по часу».

Олексій захопився інтелектуальною грою у п’ятирічному віці. І тренери зразу розпізнали здібного шахіста. Перша наставниця Ірина Бібо каже: «Можу сказати, що в нього більше таланту, ніж працелюбності. Надзвичайно талановита дитина».

У рапіді львівський мудрагелик змагався у категорії до 8 років. А от у бліці — серед старших хлопців — до 10-ти років. Однак все одно дуже добре впорався із завданням. Володимир Грабінський, який тренує Олексія останні кілька місяців, зазначає: «Йому вдається блискавична гра, тому що там не треба проявляти велике терпіння. Ти маєш максимально швидко зробити якісний хід. І це дійсно йому супер виходить. Тому що є талант».

Але шахи — не єдине захоплення Олексія. До прикладу, хлопчик уподобав ментальну арифметику соробан. Також любить складати пазли на кілька тисяч деталей, розфарбовувати картинки і читати. Окрім того активний хлопчак полюбляє ігри на свіжому повітрі, зокрема футбол. До якого залучає всю сім’ю. Рідні дуже ним пишаються.

Батько Ігор Карвацький зізнається: «Олексій не давав спокою, постійно хотів грати шахи. Спочатку він програвав, злився. Але через рік, коли вже отримав другий розряд, то батькові вже не було чого з ним сідати за шахівницю. А коли став володарем першого розряду, то мене розкладав на запчастини».

Попереду ж у шахіста багато тренувань і стартів. Зокрема, Кубок Львова наприкінці серпня.

Схожі новини