Передплата 2024 ВЗ

За самоуправство над солдатом офіцера позбавили військового звання

А ще він не отримає вихідної допомоги, військової пенсії, інших пільг. Старшину, який розпускав кулаки, ще й зняли з квартирного обліку

Міністр оборони України Степан Полторак жорстко відреагував на кричуще свавілля з боку посадових осіб 45-ої окремої артилерійської бригади Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного, внаслідок якого один з військовослужбовців став інвалідом. «Високий Замок» писав про ці факти у кількох своїх резонансних публікаціях. Саме завдяки журналістам чинуші у військовій формі не змогли приховати злочинні дії горе-армійців — їх суворо покарали «по військовій лінії». На черзі — кримінальна відповідальність.

Як писав «Високий Замок», 17 липня цього року старшина згаданої вище артилерійської бригади Сергій Ліпянін сильно вдарив кулаком у живіт 28-річного контрактника із Хмельниччини В’ячеслава Явного. Внаслідок цього у військовослужбовця стався розрив селезінки, яку згодом у госпіталі видалили. Хлопця комісували з армії.

Журналісту нашої газети В’ячеслав розповідав, що старшина Ліпянін та начальник штабу майор Роман Глудик вчиняли інші протиправні дії щодо нього та інших підлеглих. Зокрема, вимагали гроші у солдатів. За те, щоб поїхати на три дні до вагітної дівчини у Києві сам В’ячеслав змушений був заплатити 3,5 тис. грн. Після повернення з цієї поїздки хлопця побили, змушували його копати собі могилу у лісі, наставляли на нього пістолет, принижували нецензурними словами. А згодом на шикуванні у частині змусили стати перед усіма на коліна. За словами В’ячеслава Явного, так солдатів у їхній частині принижували постійно.

Міністерство оборони провело службове розслідування за цими фактами, і крім описаних, встановило інші факти перевищення службових повноважень, бездіяльності з боку окремих посадових осіб у 45-ій окремій артилерійській бригаді. За результатами цього розслідування, міністр оборони Степан Полторак притягнув винних до дисциплінарної відповідальності. Майора Р. Глудика позбавлено військового звання. Як сказано у рішенні міністра, при цьому Р. Глудика позбавлено всіх звань офіцерського складу, права на вихідну допомогу, права пенсійного забезпечення, права користуватися медичними закладами МО. Старшого водія комендантського взводу старшину С. Ліпяніна звільнено з лав Збройних Сил України — у зв’язку зі службовою невідповідністю. При цьому його позбавили права на отримання вихідної допомоги при звільненні та права перебувати на квартирному обліку для отримання житла.

За неналежне виконання службових обов’язків, бездіяльність та неприйняття відповідних управлінських рішень по зазначених фактах командира військової частини О. Терещука та заступника командира з виховної роботи О. Рогова попереджено про повну службову невідповідність. Оголошено сувору догану командиру взводу зв’язку батареї лейтенанту Ю. Берездецькому, який не забезпечив належної військової дисципліни під час проведення занять, де військовослужбовцю було завдано тілесних ушкоджень.

Міністр оборони Степан Полторак зазначив: дії майора Р. Глудика та старшини С. Ліпяніна містять ознаки кримінального правопорушення, тож правове рішення по ньому ухвалять правоохоронні органи. Керівник оборонного відомства України наголосив: командира, який застосовує фізичне насилля щодо підлеглого або умисно не помічає насилля серед особового складу, має бути суворо покарано.

Схожі новини