Передплата 2024 «Добра кухня»

Аж до висадки десанту: в Україні вказали на загрозу морської блокади великого міста військами Путіна

  • 08.08.2018, 09:20
  • 1 738

Провокації з затриманнями Росією судів в Азовському морі є лише тренуваннями і в майбутньому Кремль може влаштувати блокаду Одеси.

Про це в інтерв'ю «Апострофу» заявив експерт з питань Криму Андрій Клименко.

«Головні експортні шляхи України знаходяться в Чорному морі. Нині всі дії відбуваються в Азовському морі, і якщо було вже понад 80 затримань, то можна уявити, яка кількість людей і екіпажів відпрацювали свої дії в таких ситуаціях. Йдемо далі: білі цяточки на карті — це захоплені Росією нафтові платформи на морському шельфі України. Одеське родовище — це славнозвісні „вишки Бойка“. Воно ближче до узбережжя Одещини, ніж до окупованого Криму. Ще є Голіцинське, Архангельске та Штормове родовище, яке вже ближче до півострова. На кожній платформі й на кожній буровій є гарнізон російського спецназу або морської піхоти, а також локатори спостереження підводної, надводної й повітряної обстановки. Таких військових об’єктів там десятків півтора. І якщо раніше їх патрулювали допоміжні кораблі — буксири й таке інше, то з першого червня охорона українських вишок на українському шельфі офіційно передана 41-й бригаді малих ракетних кораблів Чорноморського флоту РФ. Відбувається цілодобова ротація кораблів, тобто мова йде про бойові кораблі зі значним потенціалом», — сказав він.

«Як би я вчинив на місці росіян, спостерігаючи відсутність активної реакції України на неподобства в Азовському морі? Я би розпочав затримувати для огляду судна, що йдуть до або із Одеси. А чому ні? ФСБ доповіло мені, що на одному із суден, що курсують цим шляхом, знаходиться диверсійна група, яка хоче підірвати, наприклад, „вишки Бойка“, бурові платформи на Одеському родовищі. Ось вам і привіт. Якщо вони раз, другий, третій так вчинять, то ми можемо собі тільки уявити, що буде з морським трафіком у цьому районі. Він суттєво зменшиться, й це буде вкрай неприємна ситуація. Такого може й не статися, але цей варіант розвитку подій треба мати на столі. Аналогічно треба відпрацювати варіанти з висадкою десанту», — додав Клименко.

Схожі новини