Передплата 2024 «Добра кухня»

Львів’янин Роман Гладиш — чемпіон Європи!

Велосипедист переміг у «скретчі» — індивідуальних перегонах на 15 км

Шотландське Глазго та німецький Берлін стали ареною непересічної для світу спорту події — першого в історії чемпіонату Європи з літніх видів спорту. Ці комплексні змагання об’єднують легку атлетику, водні види спорту (плавання, синхронне плавання, стрибки у воду та плавання на відкритій воді), велоспорт (трек, шосе, маунтінбайк та BMX), гольф, спортивну гімнастику, веслування та тріатлон.

Для гольфістів ці змагання, які відбуватимуться раз на чотири роки, є першою можливістю розіграти нагороди європейського зразка. А для представників інших видів це додатковий турнір, який не впливає на традиційні континентальні чемпіонати, кожен з яких відбудеться за своїм розкладом.

«Золото» нових змагань приніс Україні велосипедист Роман Гладиш. 22-річний львів’янин виявився неперевершеним у скретчі — індивідуальних перегонах на 15 км.

Роман легко відірвався від пелотону і утримував лідерство до самого фінішу. Єдиним, хто наважився кинути виклик підопічному Василя Шаповалова та Валерія Романенкова, став Андріен Гарель. Француз до останнього тримався поруч із Гладишем, та на останніх метрах львів’янин виявився швидшим. Це дозволило хлопцеві розміняти «бронзу», яку він виборов минулого року на чемпіонаті Європи в Берліні, на медаль найвищого ґатунку.

А ще взяти реванш у Гареля: у 2017-му на берлінському треку перемогу святкував саме француз. В омніумі Роман зупинився на 14-й позиції.

Ще одну нагороду шотландська арена для велоперегонів на треку подарувала нашому дівочому дуету у командному спринті. Органічне поєднання досвіду Любові Басової та юності й завзяття Олени Старикової принесло «синьо-жовтій» команді «срібло». У кваліфікації наші дівчата стали третіми, пропустивши попереду суперниць з Німеччини та РФ. Та після цього здобули блискучу перемогу у протистоянні з латвійками (32,868) і так здобули квиток до «золотого» фіналу.

На жаль, у перегонах, де на кону стояло «золото», наші дівчата (33,108) не зуміли протистояти росіянкам (32,452). Для Басової ця медаль стала п’ятою нагородою чемпіонатів Європи, а для Старикової — дебютною.

В індивідуальному ж спринті наші дівчата вибули з боротьби уже на чвертьфінальній стадії змагань. Басовій знову дорогу перетнула росіянка Дарія Шмельова, а Старикова поступилася француженці Матильді Грос.

Лік українським нагородам на блакитних доріжках відкрив плавець Михайло Романчук, який став чемпіоном Європи у плаванні на 400 м вільним стилем. 21-річний рівнянин на цій дистанції по праву вважався фаворитом. І про свої претензії на перемогу заявив уже після першої 50-метрівки: захопивши лідерство на першому відрізку, до кінця дистанції нікого зі суперників близько до себе не підпустив. Зупинивши секундомір на 3.45,18, Романчук першим торкнувся бортика басейну. Вслід за ним фінішували норвежець Генрік Крістіансен (3.47,07) та німець Генінг Мюляйтнер (3.47,18). Так володар двох бронзових медалей чемпіонату Європи-2016 у Лондоні уперше святкував перемогу континентальних першостей.

Ще одну нагороду, «срібло», рівненський плавець здобув на дистанції 1500 м. Швидшим за нього виявився лише німець Флоріан Велброк.

«Срібло» до української скарбнички поклали також синхроністки. У технічній програмі дуетів Єлизавета Яхно та Анастасія Савчук демонстрували свою композицію останніми, знаючи усі оцінки своїх найпринциповіших суперниць. 92,6188 бала, які намалювали для харківського дуету суддів, вистачило, аби обійти практично усіх опоненток. Вище на призовому подіумі стояли лише росіянки, які перевершили наших

дівчат майже на 2,5 бала.

Схожі новини