Передплата 2024 «Добрий господар»

День Незалежності, три Спаси та зорепад: скільки українці відпочиватимуть у серпні та на які дати слід звернути увагу

  • 31.07.2018, 09:58
  • 1 193

У серпні, очікується державний вихідний з нагоди святкування найважливішого для країни свята — Дня незалежності України. А це означає, що на відміну від липня в кінці серпня українці будуть мати довгий вікенд — з 24-го по 26-те число.

Про це повідомляє канал «112 Україна».

Більше того, робочий день напередодні свята, 23 серпня, згідно з постановою уряду, вважається передсвятковим, тобто його буде скорочено на одну годину.

На 23 серпня припадає ще одне важливе державне свято — День прапора України. Цей день не вважається вихідним, але традиційно в країні проходить цілий комплекс урочистих заходів, зокрема проведення щороку 23 серпня о 9:00 офіційної церемонії підняття Державного прапора України, в обласних і районних центрах, інших населених пунктах України, за участю діячів науки та культури, представників міжнародних, громадських, релігійних організацій, політичних партій.

У православному церковному календарі серпень — місяць дуже примітний. На цей період випадає відразу кілька двунадесятих неперехідних свята — Преображення Господнє та Успіння Пресвятої Богородиці.

Перше відзначається 19 серпня в пам'ять про явлення Божественної величі та слави Ісуса Христа перед трьома найближчими учнями під час молитви на горі, друге встановлено 28 серпня в пам'ять про поховання Божої Матері в Єрусалимі.

Крім цього, у церковному календарі вважається святковим 2 серпня — день пам'яті пророка Іллі або Ільїн день. Святий є одним з найшанованіших у слов'ян, тому в Україні, крім традиційних богослужінь у цей день, також проходять народні гуляння.

Також важливо виділити 14, 19 та 29 серпня — це дати так званих спасів, які через особливості богослужіння в народі прозвали медовим, яблучним і горіховим. Всі три свята встановлені церквою на честь Господа Ісуса Христа і ніби зв'язують між собою дні Успенського посту, що триває з 14-го по 28-ме серпня.

Зокрема, 14 серпня в день початку Успенського посту відзначається Перший Спас — Походження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, 19 серпня — Другий Спас, який збігається з Преображенням Господнім, 29 серпня — Третій Спас — пам'ять Нерукотворного Образу Господа Ісуса Христа.

Багатьох зацікавило, напевно, що ж власне таке Успенський піст. Це один з чотирьох багатоденних постів церковного року, який, як зазначалося, припадає на другу половину серпня. Він встановлений на честь свята Успіння Пресвятої Богородиці і багато в чому схожий з Великим постом. Зокрема, у ці дні з трапези виключаються м'ясні, молочні продукти і яйця, риба дозволяється тільки в свято Преображення Господнього.

Іншими словами, по днях тижня меню того, хто постує, є таким:

в понеділки, середи і п'ятниці — сухоїдіння; по вівторках і четвергах — варена їжа без олії; по суботах і неділях допускаються рослинна олія і вино;

у свято Преображення Господнього, як зазначалося, можна споживати рибу, олію та вино; у свято Успіння Пресвятої Богородиці, якщо воно припадає на середу або п'ятницю, дозволяється риба, а розговіння переноситься на наступний день; якщо припадає на інші дні тижня, посту немає.

Крім цього, в народі прийнято відзначати, починаючи з останньої неділі серпня (в цьому році це 26 серпня) так зване свято жнив. Воно також пов'язане з церквою, проте святкується залежно від волі тієї чи іншої громади.

Сонячне затемнення і зорепад Персеїди: Чим багатий астрономічний календар

Серпень — також значущий період не тільки в церковному календарі, але і в астрономічному: на останній місяць літа випадають останнє в цьому році затемнення і один з найпотужніших метеорних дощів — зорепад Персеїди.

Перше з названих унікальних астрономічних явищ жителі планети зможуть споглядати 11 серпня. П'яте за рахунком цього року затемнення буде частковим сонячним.

На відміну від попередніх двох затемнень Сонця його зможе побачити набагато більше людей — жителі Північної Америки, Гренландії, Північної Європи і Азії. Але, на жаль, не України.

Очікується, що найбільша фаза часткового затемнення буде зареєстрована в районі Східно-Сибірського моря, недалеко від острова Врангеля. Триватиме воно трохи менше 3,5 годин: з 11:02 до 14:30 за київським часом.

Примітно, що майбутні затемнення є повторенням через сарос часткового сонячного затемнення 31 липня 2000 року. Наступне (часткове) затемнення цього саросу відбудеться через 18 років — 21 серпня 2036 року.

Друге явище — метеорний потік Персеїди — жителі Північної півкулі, в тому числі українці, можуть спостерігати з 17 липня до 28 серпня, проте пік зорепаду традиційно очікується в ніч з 11 на 12 серпня.

Прогнозується, що в цьому році максимальна кількість горючих частинок може досягти більше 200 метеорів на годину. Щоб це побачити, необхідно дивитися в бік сузір'я Персея.

Поряд з цим астрономи говорять і про інші події — у серпні також очікуються магнітні бурі:

— Слабкої сили — 2, 3, 10, 13, 14 серпня. Їх відчують в основному тільки ті, хто має проблеми з серцем.

— Сильні з 16 по 20 серпня. Явище також може вплинути на роботу техніки і мобільного зв'язку.

— Середньої сили — 29 серпня.

Схожі новини