Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Донбасі бойовики знищують конкурентів Московського патріархату

  • 25.07.2018, 15:40
  • 425

На окупованих територіях Донбасу з травня відновилося витіснення «неугодних» церков із терористичної ДНР.

Священиків Української греко-католицької церкви (УГКЦ), Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) і протестантських церков почали викликати до МГБ і вимагати перереєстрації їхніх громад, передає Радіо Свобода.

Зазначається, що у разі невиконання вимог громади погрожують закрити, а священикам погрожують виселенням і депортацією разом із сім'ями.

Проросійські бойовики у Донецьку в другій половині травня опублікували поправки до закону «Про свободу совісті та релігійні об'єднання». Згідно нового закону, закріплюється особлива роль у ДНР Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Полегшену процедуру перереєстрації отримали відповідно до закону Донецька та Горлівська єпархія цієї церкви.

«Священики ходять на допити, закрита частина решти протестантських молитовних будинків, у Донецьку після обшуку була опломбована мечеть у Калінінському районі міста. Вона 2 роки залишалася єдиною працюючою в місті», — йдеться у повідомленні.

Крім того, видання зазначає, що у Києві 27 липня пройде велика хресна хода УПЦ МП, присвячена 1030-й річниці хрещення Русі. Місцеві спостерігачі сприймають це як демонстрацію сил і здатності мобілізації прихильників «московської» церкви.

«УПЦ МП в умовах російсько-українського конфлікту в останні роки всіляко намагається не загострювати ситуацію. Священикам та єпископату церкви в зоні війни заборонені будь-які контакти з пресою та будь-які політичні заяви, глава Донецької єпархії єпископ Іларіон вільно переміщається через лінії блокпостів і в великодні святкові дні, наприклад, встиг в один день відслужити служби як у Донецьку, так і в підконтрольному українській владі Маріуполі», — повідомляється.

Із територій, підконтрольних бойовикам, зникли буддисти, у кришнаїтів залишилася всього одна громада, у греко-католиків на цих територіях — 2 священики.

«На момент початку бойових дій у Донецькій області було 1797 зареєстрованих релігійних організацій. Для порівняння: станом на 1991 рік їх було близько 180, за роки незалежності відбулося зростання в десять разів. У УПЦ Московського патріархату станом на 2014 рік було 762 громади, трохи більше 42% від всієї мережі. Регіон у нас специфічний, тут завжди був дуже великий відсоток протестантських організацій.

Потужним був рух християн-баптистів, Свідків Єгови 82 громади було, 62 — Церкви Христової, майже 52 громади адвентистів сьомого дня. Крім того, 40 громад мусульман, 36 громад греко-католиків і 20 громад іудеїв. По 14 громад було у римсько-католицької церкви і у буддистів. Були представлені кришнаїти — дуже потужна мережа релігійних організацій склалася до 2014 року", — розповів релігієзнавець Ігор Козловський.

Схожі новини