Передплата 2024 «Добрий господар»

По відпочинок і позитивні емоції їдуть до Львова дві третини туристів

Центр розвитку туризму оприлюднив дані піврічних досліджень про те, з якою метою до Львова їдуть гості з України та з-за кордону. 65,5% опитаних сказали, що їх цікавить відпочинок, на другій сходинці — позитивні враження. 93,3% туристів рекомендують відвідати місто своїм родичам та друзям.

Про це повідомила «ВЗ» директор Центру розвитку туризму Мар’яна Олеськів.

«У першому півріччі 2018 року є значний приріст кількості іноземних туристів, зокрема, поляків — на 19%. Маємо майже вдвічі більше відвідувачів з Білорусі, — наголошує Мар’яна Олеськів. — Є зростання кількості американців, німців і литовців — на понад 25%».

За шість місяців 2018 року місто Лева отримало у бюджет 2,8 млн. грн. туристичного збору, що на 32% більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Індекс туристичної привабливості Львова та індекс задоволеності туристичними послугами не змінились, становлять 4,8 та 4,3 бала відповідно (з максимальних 5 балів).

Результати туристичних досліджень показали, що у готелях Львова фіксують спад кількості туристів із тих країн, де маємо приріст — поляків, білорусів, литовців. Виявилося, тепер гості надають перевагу хостелам та орендованим квартирам. Середня заповненість готелів — 65%. Як сказав «ВЗ» екскурсовод Іван Партика, останнім часом чимало європейців справді поміняли готелі на квартири. Це зумовлено дорожнечею готелів. Доба проживання у найдешевшому готельному номері спустошує гаманець на півтори-дві тисячі гривень (у простих «трійках» можна знайти трохи дешевше), а ось квартира в центрі коштує 600−800 гривень за добу (якщо «високий сезон» — ціна зростає). Каже, деякі туристи розчарувалися у харчуванні у львівських готелях. Сніданки явно не відповідають заявленим «зіркам»…

За даними досліджень Центру розвитку туризму, гостям Львова подобаються самостійні прогулянки містом, посиденьки у кав’ярнях і ресторанах. Не економлять на каві та стравах української кухні. Також туристи залюбки відвідують музеї, галереї, виставки таторгово-розважальні центри.

За день турист витрачає у Львові у середньому 67 євро, це на 10% менше, ніж торік. «Це зумовлено зниженням витрат українських туристів, — пояснює Мар’яна Олеськів. — Іноземці витрачають під час перебування у місті Лева у чотири рази більше, ніж українці. Гостюють тут в середньому 4,4 дні. Найдовше ж у Львові перебувають американці — зазвичай понад тиждень».

Підпис. Чимало гостей міста Лева шукають цікавих вражень під час екскурсійного катання на «Чудо-поїзді».

Схожі новини