Передплата 2024 ВЗ

Лікарям перекриють шлях до махінацій із закупівлею медпрепаратів

  • 19.07.2018, 12:16
  • 498

З 2019 року медзаклади України закуповуватимуть медичні вироби згідно з міжнародним класифікатором GMDN. Його інтегрують у систему Prozorro. З цією метою Україна підписала меморандум про співпрацю з агенцією GMDN.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, пише finance.ua.

На думку представників Мінекономіки, це рішення дозволить медичним закладам спростити процес закупівель та унеможливить корупцію.

«Ми першими з усіх країн, що вийшли з-під окупації совєтів, впроваджуємо міжнародний класифікатор для медичних виробів», — повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За інформацією Мінекономрозвитку, медичні заклади могли маніпулювати технічними характеристиками та завищувати ціни закупівель ліків. Із впровадженням єдиного класифікатора робити це буде неможливо.

«Сьогодні медичні заклади, користуючись відсутністю єдиної класифікації медвиробів, мають можливість при здійсненні закупівель уникати конкурентних процедур, розбиваючи предмет закупівлі на частини і закуповуючи їх за прямими договорами за завищеними цінами. Введення єдиної класифікації медичних виробів та інтеграції її в Prozorro дозволить чітко визначати, який саме медичний виріб закуповується і які характеристики він повинен мати», — пояснив заступник міністра Максим Нефьодов.

Схожі новини