Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Американці знайшли більярд тонн алмазів

«Лихоманки», однак, не буде

Міждисциплінарна команда учених з Массачусетського технологічного інституту з’ясувала, що у земних глибинах залягає більярд тонн коштовних каменів. Дослідження проводили з використанням сейсмологічного апарату, надсилаючи звукові хвилі у земні надра та вимірюючи час, за який вони повертаються на поверхню. Залежно від щільності і температури матеріалу, через який проходили ці хвилі, їх швидкість змінюється.

Група учених напрацювала віртуальні моделі порід, які складають земну кору. Зауважено, що у глибині звукові хвилі рухаються з більш високими швидкостями, проходячи через товщі кратону. Це та частина, яка складає найглибший шар кори. Фахівці дійшли висновку, що причиною такогшо явища є великі поклади алмазів, які характерні нижчими температурами і щільністю, ніж породи, які залягають довкола. На думку вчених, алмази складають від одного до двох відсотків від загальної маси кратону.

Однак не слід очікувати «алмазної лихоманки», оскільки родовища перебувають поза досяжністю нинішньої технології добування — від 144 до 240 кілометрів нижче поверхні. Тепер алмази добувають на шахтах глибиною не більше півкілометра.

Схожі новини