Передплата 2024 «Добра кухня»

Політолог розповів про темники кремлівської пропаганди від Тимошенко

  • 13.07.2018, 12:35
  • 822

В ефірі телеканалів має бути представлено дві точки зору: має бути правда, а не маніпуляція і брехня.

Так прокоментував ситуацію навколо скандальної заяви Юлії Тимошенко політолог-міжнародник Віктор Уколов в програмі «Ситуація» Тараса Березовця на телеканалі «Прямий».

«На жаль, моя оцінка збігається з партією «Солідарність». Кажу «на жаль» тому, що я не очікував такого від Юлії Тимошенко, що вона буде повторювати по суті темники кремлівської пропаганди. Тому що саме з Кремля лунали заяви про те, що нібито Україна, а не Росія, почала нібито громадянську війну.

Цензура — це втручання держави у роботу ЗМІ з метою зміни змісту. Суспільне телебачення не є держава і не є державна телекомпанія, вона суспільна. Вона не керується державою. Можливо, в уряді хтось би дуже хотів, щоб можна було диктувати Роману Вінтоніву чи Зурабу Аласанії, але так не є. Ми це все прекрасно бачимо в ефірі. А ТРК «Ера», яка належить Андрію Деркачу — це є організація, яка не є державною, так само. Таким чином ми бачимо конфлікт приватної та суспільної телекомпанії. Про цензуру там не йдеться. Тим більше, що майже рік назад суспільне телебачення попередило, що воно хоче розірвання цього контракту. Це дуже давній контракт, який існує ще з 2001 року, коли не було суспільного телебачення, а була Національна телекомпанія України", — зазначив він.

«Чому з'явилася саме Юлія Тимошенко, яка, безумовно, є найяскравішою опозиціонеркою, і чому почався цей скандал? Для того, щоб зробити вигляд, що програму закривають», — наголосив він.

Тарас Березовець у свою чергу навів думку експертів про те, що Юлію Тимошенко могли випустити навмисне в ефір перед тим, як закінчився договір, знаючи наперед, що цей договір буде припинено, і сказати, що це є проявом цензури.

На переконання Уколова, треба дотримуватися стандартів журналістики. «Якщо хтось говорить бездоказово, якщо я подаю це як новину, ви зобов'язані мене перебити, або дати після цього ефір моєму опонентові, який скаже, що було так, а що було не так. Зараз цим правилом нехтують і я цілком розумію реакцію Суспільного телебачення. Тому що так бути в ефірі не повинно. В ефірі має бути представлено дві точки зору: має бути правда, а не маніпуляція і брехня», — впевнений політог-міжнародник.

Голова правління «Національної суспільної телерадіокомпанії України» Зураб Аласанія у програмі «Ехо України» на телеканалі «Прямий» заявляв про те, що програму, у якій виступила лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, було заплановано закрити задовго до її виступу, а колишній партнер НСТУ «Ера Медіа» цілеспрямовано спровокувала скандал з прицілом на майбутні президентські і парламентські вибори.

Нагадаємо, «Блок Петра Порошенка» вимагає від Юлії Тимошенко вибачень за зневагу над пам'яттю загиблих у російсько-українській війні.

Схожі новини