Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Галичани запросили фіналістів ЧС-2018 на їхню прабатьківщину — у село Стільсько під Миколаєвом

Керівники обох гілок районної влади подякували хорватам за підтримку України

Несподіваного листа отримали у четвер, 12 липня, посол Хорватії в Україні Томіслав Відошевич і президент Хорватського футбольного союзу Давор Шукер. У своєму зверненні до них Миколаївська районна рада і Миколаївська райдержадміністрація Львівської області привітали з виходом збірної Хорватії у фінал Чемпіонату світу з футболу. І запросили у гості до свого району.

«Маємо за честь запросити Вас та хорватських футболістів відвідати з дружнім візитом наш край, який у сиву давнину був прадавньою батьківщиною хорватів — у Білу Хорватію та її столицю — Стільське городище, що у Миколаївському районі Львівської області», — йдеться у цьому листі.

Керівники обох гілок районної влади подякували хорватам за підтримку України, яку висловили їй футболісти із Загреба (після недавнього матчу зі збірною Росії) і побажали їм перемоги у фінальному матчі з французами, який відбудеться у неділю, 15 липня.

Городище білих /західних/ хорватів часів VIII-X століть знаходиться у селі Стільську Миколаївського району. На думку вченого Ореста Корчинського, воно було центром, столицею давньої слов’янської країни Біла Хорватія, яка займала передгір’я Карпат. За своїми розмірами у кілька разів перевищувало площу Києва, його оборонні укріплення сягали 10 км, через рукотворні канали мало водне сполучення з Дністром, тут щомісяця відбувалися ярмарки.

У Стільську на той час жило до 45 тисяч осіб. Археологи стверджують, що під Стільськом є підземне місто тих часів з багатьма тунелями. У селі збереглися залишки давніх храмів. Поблизу є жертовник, присвячений створенню світу. Нині у Стільську функціонує державний заповідник.

— Я і мої земляки були б дуже раді, якби до нас приїхали хорватські спортсмени, — сказав кореспонденту «Високого Замку» уродженець цього села, любитель футболу Олег Попович. — Хотів би сфотографуватися з Лукою Модричем, Домагоєм Відою, Іваном Ракітічем, Огнєном Вукоєвичем, Іваном Перішічем. Показали б їм, де колись жили їхні предки, взяли б автографи у зірок. Хорвати для нас — як рідня!

Схожі новини