Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Стало відомо, як на Заході ставляться до перспективи членства України в НАТО

  • 12.07.2018, 15:34
  • 476

Серед країн-членів НАТО немає єдності з приводу можливого вступу України в Альянс, багато хто боїться реакції Росії.

Про це «Апострофу» розповів колишній заступник генерального секретаря НАТО Александер Вершбоу.

За його словами, деякі члени Альянсу вважають Україну вправі вимагати приєднання до НАТО.

«Не секрет, що серед союзників немає повної єдності. Особливо після вторгнення Росії до Криму та на Донбас. Деякі союзники дуже бояться будь-яких сигналів, що членство України стає ближчим. І якраз через реакцію Росії. Інші визнають, що Україна має право домагатися членства й колись НАТО треба буде виконати обіцянки, включно з тими, які альянс дав на Бухарестському саміті (що Україна та Грузія вступлять до НАТО, — „Апостроф“)», — говорить Вершбоу.

Він вважає, що на даний момент Україні краще зосередиться на роботі над вимогами для вступу і не дуже акцентувати увагу на самому приєднанні.

«Однак для України буде контрпродуктивно надто сильно просувати це питання зараз — значно краще продовжувати робити складну роботу, щоби стати сильнішим кандидатом. Сподіваюся, що геополітика навколо цього питання зміниться й ці скептичні союзники приєднаються до інших. Я більше не причетний до ухвалення рішень, але я думаю, що Україна буде членом НАТО. Для цього можуть знадобитися роки й нове керівництво в Росії, Україні і, можливо, Вашингтоні», — резюмує дипломат.

Схожі новини