Передплата 2024 «Добрий господар»

Від ускладнень після кору цього року померли вже 12 хворих. Серед них — восьмеро дітей

Із початку року на кір перехворіли понад 24 тисячі осіб. Найбільше випадків — у Львівській області (більш ніж 4 тисячі хворих). Такі цифри озвучив МОЗ України.

«Кір — одне із найбільш заразних захворювань. Якщо у маршрутку через задні двері зайде хворий з катаральними явищами, заразяться всі, хто не був щеплений, включно з водієм. Якщо у багатоповерховому будинку є хворий, вентиляційною шахтою інфекція пошириться по всьому стояку — з першого до дев'ятого поверху! Від цієї недуги не існує специфічних ліків (лікування полягає у полегшенні перебігу, зменшенні симптомів. — Авт.). Захистити може лише вакцинація», — каже лікар-епідеміолог Олександра Яхницька.

У МОЗ наголошують: усі померлі від ускладнень кору не були щеплені. А от серед хворих є й вакциновані.

«Щеплень дитині потрібно зробити два: в один і шість років. Ревакцинацію бажано проводити кожні шість років, бо імунний захист, сформований вакциною, за цей період слабшає, і людина стає більш сприйнятливою до вірусу, — пояснює лікар-педіатр вищої категорії з майже 60-річним стажем роботи в Україні та за кордоном Микола Фірсов. — Захворюваність на кір стрімко зросла, бо реально щеплені лише 30−40% дітей. Офіційні цифри більші, оскільки батьки купують довідки, які гарантують дитині допуск до занять у дитсадку чи школі». Також медики припускають, що раніше не настільки прискіпливо контролювали дотримання умов «холодового ланцюга». А жива вакцина при перепадах температур втрачає свою активність, перестає бути ефективною…

«Найстаршому пацієнту, в якого діагностували кір, — 59 років. Зрозуміло, чоловік був вакцинований, адже за радянських часів ніхто дозволу не питав — щеплення робили практично всім без винятку. Ймовірно, імунітет до цього збудника з віком у хворого послабився, а в організм потрапила велика концентрація вірусу», — висловлює припущення Олександра Яхницька. Розповідає, є багато випадків кору серед дітей віком до року. Немовлят мали би захищати материнські антитіла, але через те, що жінки не були щеплені і не хворіли на кір (після хвороби формується пожиттєвий імунітет), їхні діти також виявилися беззахисними перед інфекцією.

«Те, що вакцина на 100% захищає від інфікування, — міф. Вона захищає від важкого перебігу та ускладнень (енцефаліту, гнійних захворювань — як-от пневмонія, отит, фарингіт), — каже к.м.н., завідувач дитячого діагностичного відділення обласної інфекційної лікарні, педіатр Ігор Гайдук. — Щеплена людина може захворіти, але навіть не взяти це до голови. Нежить, незначне погіршення самопочуття, висипки немає… Думає, що застудилася, хоча насправді це кір. Такі випадки зазвичай навіть ніде не фіксуються. А якби не була вакцинована, лежала б у стаціонарі чи навіть могла б померти!»

Ігор Гайдук наголошує: якщо українці й надалі ігноруватимуть щеплення, через 5−7 років кір повернеться, щоб завдати нового удару. Діти й дорослі з груп ризику (медики, працівники закладів охорони здоров'я, освітяни, учасники Операції об'єднаних сил і студенти) можуть вакцинуватися безкоштовно. «Зробити це можна навіть після контакту з хворим, але не пізніше, ніж через 72 години», — додає Олександра Яхницька.

Схожі новини