Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Є негласна заборона: в Україні розповіли про проблеми із закупівлею зброї

  • 08.07.2018, 15:18
  • 545

Україні слід навчитися захищати свої національні інтереси в питаннях закупівлі оборонної техніки за кордоном.

Про це в інтерв'ю «Апострофу» розповів глава Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, військовий експерт Валентин Бадрак.

За його словами, Україні необхідно працювати над зброєю стримування, основу якої складають крилаті ракети, виробництво яких взяв під свій контроль глава РНБО Олександр Турчинов.

«Якщо ми говоримо про зброю стримування — це ракети. Чому ракети? Тому що ракети — це абсолютно самостійне виробництво. У нас у виробництві оперативно-тактичного ракетного комплексу і крилатих ракет немає іноземних комплектуючих — ось що добре. Ми можемо бути незалежними», — зазначає експерт.

У той же час, Бадрак вважає, що необхідно також за допомогою західних партнерів заповнювати прогалини в оборонній промисловості, закуповуючи або отримуючи у вигляді допомоги ту техніку, яку Україна не виробляє. Однак, при цьому важливо також пам'ятати про вітчизняного виробника.

«Закупівлі іноземної техніки і технологій повинні здійснюватись тільки у суворій відповідності з певними правилами, коли немає національного виробника. А коли у нас є національний виробник, такого не повинно бути. Можна по-різному ставитися до „Мотор Січі“, але це 30 тисяч осіб в Запоріжжі, в „Антонові“ 10 тисяч осіб, у Харкові, думаю, близько 3 тисяч осіб-літакобудівників. Ще близько 15 заводів, пов'язаних з літако- і вертольотобудуванням. Черкаський „Фотоприлад“ робить оптико-електронні системи наведення для вертольотів. Величезна кількість заводів. Якщо підсумувати, це близько 50 тисяч осіб, які позбавлені замовлень тільки тому, що є таке рішення якоїсь групи людей — пролобіювати якусь річ, не замислюючись, якої це завдасть шкоди національному машинобудуванню», — говорить Бадрак про закупівлю для МВС французьких вертольотів на півмільярда євро.

Крім того, існує ще одна проблема, яка полягає в тому, що деякі технології в Україні просто відмовляються постачати.

«Ситуація багатогранна. На неї впливають, наприклад, такі фактори, як негласне ембарго на продаж Україні якихось систем озброєння або на постачання технологій. Чому Франція з радістю пішла на поліцейський проект? Тому що це не військовий проект. Їм дуже легко за великі гроші збути Україні беушні поліцейські вертольоти. Це класика жанру. А Україні б замість цих вертольотів і разом французами взяти і спробувати, а чи не захочуть вони з нами виробляти тепловізори тут, на території України. Це був б лакмусовий папірець. Ми б відразу подивилися на справжнє обличчя західних партнерів: чи готові вони на серйозне виробництво? Чи готові вони до виробництва безпілотників тут, на території України? Я даю голову на відсіч, що вони не підуть на це, тому що їм це не вигідно. Вони нас тримають за країну третього світу, тому вони так з нами поводяться. Нам потрібно навчитися захищати свої інтереси», — резюмує експерт.

Схожі новини