Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні свято Івана-Купала

  • 07.07.2018, 09:05
  • 643

Християни східного обряду 7 липня святкують Різдво предтечі і хрестителя господня Івана або, як кажуть у народі, — Івана Купала.

Зрощення християнського й язичницького свят відбулося ще в час, коли день Різдва предтечі і хрестителя господня Івана припадав на літнє сонцестояння, або Купала. Зараз через недосконалість Юліанського календаря різниця між ними вже складає майже 2 тижні, подібно до пари Різдво Господнє — день зимового сонцестояння.

Упродовж віків церква намагалася всіляко боротися і викорінювати язичницькі звичаї, але це було не такою вже й легкою справою. До наших днів дійшли його головні атрибути, які, щоправда, із плином часу втратили свій прадавній сенс і набули радше казково-романтичного наповнення — це і стрибки через багаття, яке є символом сонця, і плетіння та пускання за водою віночків зі свічками, й оповіді про чар-квітку папороті.

Щодо церкви, то вона згадує сьогодні того, хто тисячі людей підготував до зустрічі з богом і до сприйняття слова Нового заповіту; того, хто передував Ісусу Христу. Життя Івана Предтечі — просте, коротке й трагічне водночас. Його батьки довго не мали дітей, що серед іудеїв було ганебним знаком. Вони були вже у досить поважному віці, коли у них народився син. Хлопчик недовго тішив старих батьків — рано залишив рідну домівку й оселився в пустелі. Їв «акридів та дикий мед», ходив у грубому одязі з верблюжої шерсті. Приблизно у тридцять років розпочав проповідь, яка тривала років зо п’ять. Її можна характеризувати одним єдиним словом: «Покайтеся» (єврейською «покайтеся» означає «поверніться»). Над тими, хто сприймав цей заклик, Іван здійснював у річці Йордан обряд хрещення.

Хрестив він там і Ісуса. Пророк дратував своїми проповідями фарисеїв та можновладців. Особливо ж його ненавиділа Іродіада, дружина Ірода Антипи, правителя Галілеї. Іван Предтеча безстрашно викривав розпусту й бездумні розкоші правителя та його оточення. Зрештою можновладець кинув Іоанна Хрестителя до в’язниці, а невдовзі, на догоду Іродіаді, наказав стяти пророкові голову. Цей день — 11 вересня, вшановується церквою як день усікновіння глави Івана Предтечі.

У православній традиції Іван Хреститель відіграє помітнішу роль, аніж у католицькій. Він є (поряд із Дівою Марією) одним із найнаближеніших до Христа. Якщо католицька традиція сприймає Івана Хрестителя передусім як пророка, правдивого свідка пришестя Христа і безстрашного викривальника зверхників, то православна, не заперечуючи цього, підкреслює в ньому риси ідеального аскета, пустельника і постувальника, ідеального ченця, який є представником «ангельского чину». Саме тому на багатьох стародавніх православних іконах Івана Предтечу зображено з широкими ангельськими крилами. Цей іконографічний тип так і називався — «Іван Хреститель — ангел пустелі».

7 липня здавна вважався в Україні найкращою порою заготівлі лікарських рослин. «Святоянське зілля» — так називали купальські трави — не годилося брати голіруч, «бо силу втратить». Збирати зело треба було до сходу сонця або при росі і так, щоб ніхто того не бачив. До кожної трави було своє окреме замовляння. Унікальним і багатющим культурним пластом, тісно переплетеним з прадавніми українськими обрядами, є купальські пісні.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень