Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вчені з’ясували, чому за кермом починає хилити в сон

  • 06.07.2018, 16:56
  • 695

Науковці з університету Мельбурну королівського технологічного університету в Австралії виявили, що головною причиною сонливості за кермом, ймовірно, є природна низькочастотна вібрація.

Про це повідомляє Science Daily.

У дослідженні вчених брали участь 15 добровольців, яких посадили за спеціальний симулятор кабіни автомобіля, що імітує монотонний рух по двосмугової трасі. Деякі з них були схильні до сприйняття низькочастотних вібрацій (4−7 герц), на інших же вібрації не впливали. Під час тестів дослідники стежили за ритмом серця піддослідних.

В результаті, вчені виявили, що піддослідні, які були схильні до вібрацій, вже через 15 хвилин стали позіхати, відчувати сонливість і втрату уваги. Через 30 хвилин ступінь сонливості і стомлюваності ставав на порядок вище, а через годину їх ритм серця показував, що вони занурюються в сон.

Вчені також зазначили, що через втому, викликану такою вібрацією, випробовуваним було психологічно і фізично складніше виконувати прості розумові завдання. При цьому вібрації на інших частотах мали протилежний ефект і робили людей бадьоріше.

Схожі новини