Передплата 2024 «Добра кухня»

Нардеп із священиками Московського патріархату поїхав до Варфоломія, щоб не допустити надання автокефалії

  • 04.07.2018, 12:26
  • 909

Делегація церковників Московського патріархату на чолі з нардепом від «Опоблоку» Вадимом Новинським їздили до патріарха Варфоломія у Константинополь з метою відмовити його від надання автокефалії українській церкві.

Про це повідомляє Liga.net. Поїздка ця відбулася 23 червня, але успішною для її учасників не була.

Повідомляється, що крім Новинського до Варфоломія їздили митрополити донецький і маріупольський Іларіон, кам'янець-подільський і городоцький Феодор, а також бориспільський і броварський Антоній.

Разом з тим, Одеська єпархія виклала в мережу відео зустрічі в резиденції Варфоломія.

Повідомляється також, що піч час зустрічі з Вселенським Патріархом, ієрарх МП прямо пригрозив кровопролиттям в Україні, якщо країна отримає єдину церкву.

Але вся ця важка церковна артилерія не дала результату. Варфоломій І, судячи з його реакції, тільки утвердився в бажанні покінчити з православним розколом в Україні. У відповідь на дії МП патріарх виступив із заявою: Україну ніхто і ніколи Росії не віддавав, а приєднання Київської митрополії до Москви відбулося проти канонів.

Фактично Вселенський Патріарх заявив про незаконність захоплення Росією Української православної церкви.

Константинополь ніколи не давав дозволу передавати території України будь-кому, сказав Варфоломій І. І провів паралель з Томосом для польської церкви: «Наш престол не визнав відділення Київської митрополії і залежних від неї православних церков Литви і Польщі і приєднання їх до московської церкви».

Це було зроблено проти канонів, без дотримання прав Київського митрополиту, додав він: «Ми бажаємо, як мати-церква, відновлення єдності в Україні розділеного церковного тіла — десятків мільйонів віруючих».

Схожі новини