Передплата 2024 «Добрий господар»

Домажирські ведмеді побували на прийомі у… стоматологів

Щоб під час видалення зубів клишоногі від болю не нокаутували лікарів своїми лапами, тваринам ввели наркоз.

Ветеринари львівського комунального підприємства «Лев» спеціалізуються на лікуванні котів і собак. Але кілька днів тому їм випало надавати допомогу значно габаритнішим звірам — ведмедям, які живуть у спеціалізованому притулку «Домажир» (Яворівський район).

Зміна «пацієнтів» відбулася завдяки німецькому стоматологу Марку Ґьолькелю. На своїй батьківщині Марк обслуговує ведмедів, які живуть у неволі. Прибувши в Україну, до клишоногих «Домажира», він запросив в асистенти екскулапів з ЛКП «Лев». Цю ідею радо підтримали тамтешні ветеринарні лікарі-анестезіологи Анна Клід, Степан Байляк та лікар-стоматолог Василь Захарчук. Дві доби вони провели з гостем з Німеччини і здобули неоціненний досвід. Не кожен же день стоматологам доводиться виривати зуби ведмедям!

Перед лікуванням самку і самця знечулили, пострілом зі спеціальної рушниці ввівши їм сильне снодійне. Коли ведмеді заснули, п’ятеро «санітарів» (бо вага — ого-го!) на брезентових ношах занесли їх на операційний стіл, зробили рентгенівський знімок щелеп. І коли виявили знищені карієсом зуби, взялися за стоматологічні кліщі. Одні медики оперували лісових велетів, інші спостерігали за їхнім диханням, тиском. Санація пройшла успішно.

«Чи не боялися наші працівники лікувати ведмедів? — перепитує директор ЛКП „Лев“ Оксана Кошак. — Ні! На те вони і ветеринари, щоб не лякатися жодного звіра, а справно робити свою роботу. Коли ведмедям видаляли зуби, клишоногі міцно спали, дивилися свої кольорові сни. Наші ветеринари були щасливими, коли надійшла пропозиція поправити здоров’я ведмедів. Були безмежно задоволені, що отримали і таку практику»

Схожі новини