Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пов’язаний з ГРУ РФ помічник Манафорта є ключовою фігурою у справі про втручання Росії у вибори США, - ЗМІ

  • 03.07.2018, 08:28
  • 632

Близький помічник Пола Манафорта Костянтин Килимник, проти якого спецпрокурор Роберт Мюллер висунув обвинувачення, міг відігравати набагато більшу роль, ніж вважалося раніше.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на АР.

«Килимник, невловима особа, яка разом із Манафортом обвинувачується у намаганні вплинути на свідків, був набагато більш активним у формулюванні проросійської політичної стратегії з Манафортом, ніж було раніше відомо», — пише агентство з посиланням на внутрішні записи та документи, які воно отримало.

Зокрема, АР зазначає, що має у розпорядженні рідкісне фото за 2006 рік на якому зображені Килимник, який має українське коріння, у офісі разом з Манафортом та іншими колегами з консалтингової компанії екс-радника Дональда Трампа.

«Більш ніж за 10 років до того, як Росію звинуватили у таємній спробі вплинути на президентські вибори США, Манафорт і Килимник обмірковували ризики для Росії, якщо б країна не спробувала б вплинути на глобальну політику», — зазначає АР.

«Захід трохи більш витончений у сучасній грі, в якій сприйняття світу громадськістю є важливішим за те, що насправді відбувається. Росія в кінцевому підсумку втратить, якщо не навчиться грати в цю гру», — писав Килимник Манафорту у грудні 2004 року, аналізуючи зусилля РФ, спрямовані на спроби маніпулювати політичними подіями в колишніх радянських республіках.

У документах не зазначається, що мотивувало Килимника працювати на Манафорта.

Водночас команда спецпрокурора США Роберта Мюллера, який розслідує ймовірне втручання РФ у президентські вибори США, виявила, що Килимник підтримував зв’язок із російською розвідкою під час президентської кампанії 2016 року. Сам Килимник це заперечує.

Звіти вказують, що Килимник допомагав Манафорту розробляти стратегії, які той продавав клієнтам. Крім того, він слугував ключовою ланкою між Манафортом та основними фінансовими спонсорами, включно з російським мільярдером Олегом Дерипаскою.

Сам мільярдер заперечував цю інформацію.

Килимник народився на території сучасної України в часи СРСР. Він навчався на лінгвіста і державному військовому університеті. Після розвалу СРСР він почав працювати перекладачем у Міжнародному республіканському інституті. У 1995 році він став головою московського офісу інституту.

Коли у березні 2005 року в інституті дізналися, що Килимник працює на Манафорта, той відразу звільнився. З того часу він почав працювати на Манафорта на постійній основі, заробляючи щомісяця 10 тисяч доларів, згідно із записами, які має у розпорядження АР.

Агентство також зазначає, що ще перед активною фазою Помаранчевої революції Килимник разом з Манафортом вже почали таємно працювати над тим, щоб її зупинити.

Раніше спецпрокурор Роберт Мюллер, який розслідує можливе втручання РФ в американські вибори, висунув нові обвинувачення проти Пола Манафорта та його близького підлеглого Костянтина Килимника.

В інтерв'ю «Радіо Свободі» Костянтин Килимник розповів, як працював на Пола Манафорта в Україні та США і заявив, що не пов'язаний з ГРУ РФ.

У розслідуванні Роберта Мюллера Килимника називають «російським розвідником», позначаючи у матеріалах справи як «Особу А» і не оприлюднюючи більше жодних деталей.

Відповідно до публікації, Килимник працював з Манафортом і керував його київським офісом з 2005 до 2015 рр., а також «бачив, як Манафорт працював у різних країнах». Про які конкретно країни йдеться, Килимник не уточнює, зазначаючи, що вони розташовані «у Європі та Африці».

30 жовтня 2017 року Манафорту і його партнеру Річарду Гейтсу було оприлюднено звинувачення з 12 пунктів, яке містить відмивання грошей, несплату податків, шахрайство і роботу в якості лобіста іноземної установи без реєстрації.

У грудні суд у США частково задовольнив прохання Манафорта про звільнення з-під домашнього арешту на період судового розслідування його справи. Манафорт не визнав себе винним по жодному з обвинувальних висновків. Він перебуває під домашнім арештом і зобов'язаний носити електронний браслет. Судовий розгляд щодо Манафорта розпочнеться 17 вересня, а у Вірджинії суд розгляне справу 10 липня.

У лютому 2018-го Роберт Мюллер звинуватив колишнього адвоката у справі Юлії Тимошенко Олександра Ван дер Зваана, який визнав, що неправдиво свідчив про втручання РФ у американські вибори 2016 року.

У документах звинувачення зазначено, що Ван дер Зваан вів бесіди з Річардом Гейтсом і «особою А». Згодом стало відомо, що «особа А» — колишній офіцер російської розвідки Костянтин Килимник, який також працював у лобістській фірмі Манафорта в Україні у вересні і жовтні 2016 року.

Ван дер Зваан «визнав, що знав» про зв'язок з росіянами, тому що Гейтс розповів йому про це.

Коли Килимник працював на Януковича у команді Манафорта, там теж підозрювали, що він доповідає в Москву, однак не надавали цьому значення. Також він виступав посередником між Манафором і російським олігархом Олегом Дерипаскою, близьким до президента Р Ф Володимира Путіна.

Зв'язок між Гейтсом і Килимником має велике значення, оскільки кримінальні звинувачення, раніше висунуті проти Гейтса і Манафорта, стосуються лише їх лобістської роботи для України до президентських виборів 2016-го в США.

Схожі новини