Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українці розповіли, яких форм дискримінації зазнавали, — опитування

37% не могли реалізувати свої законні права через вік, 33% - внаслідок інвалідності. Кожного четвертого-п'ятого ображали чи принижували через майновий стан, сексуальну орієнтацію, стать, стан здоров’я або політичні погляди.

Незважаючи на це, більшість українців… підтримують дискримінацію інших осіб! Так, 66% вважають, що слід обмежувати права наркозалежних. 53% підтримують обмеження прав екс-засуджених. 47% українців негативно ставляться до ромів. 46% вважають людьми другого сорту представників ЛГБТ-спільноти. Такими є результати опитування, яке провели фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучерева і фірма «Юкрейніан соціолоджі сервіс».

Лише 46% українців намагалися захищати свої права у випадку їх порушення. 29% заручилися підтримкою родичів та знайомих. 26% - звернулися до суду. Кожен п'ятий — викликав поліцію. 17% попросили захисту в органах місцевої влади. У 65% випадків спроби себе захистити не дали результату.

У переліку найбільших цінностей, які визначають права людини, українці відзначили свободу (80% опитаних), безпеку (72%) та справедливість (70%). А от такі цінності, як порядок, патріотизм і толерантність, опинилися «у хвості» рейтингу. Водночас, коли соціологи запитали українців, що для них важливіше, свобода чи достаток, третина респондентів висловила готовність пожертвувати частиною своїх прав та свобод — заради добробуту. Третина запевнила, що терпітиме матеріальні труднощі, однак поступатися своїми правами не буде. Третина не визначилася.

Своїми ключовими правами українці назвали право на життя (78% опитаних), на соцзабезпечення (63%), житло (58%), освіту (57%), справедливий суд (56%), працю (55%), свободу та недоторканність (53%), матеріальну забезпеченість, достатню для нормального життя (51%), свободу думки, совісті і релігії (46%) та право самому розпоряджатися своєю долею (45%).

Для молоді (віком до 30 років) найбільш пріоритетними виявилися право на освіту (61%) та житло (63%), а для осіб старшого віку (понад 55 років) — на соціальне забезпечення (70%) і справедливий суд (55%). Але й для молоді право на соціальний захист — у пріоритеті (55% молодих респондентів).

Топ-10 незаконних чи дискримінаційних дій щодо опитаних

17,7% - невиплата заробітної плати

8,9% - дискримінація за різними ознаками

6,6% - огляд речей чи особистий огляд патрулем на вулиці

5,1% - незаконне затримання

4,5% - обмеження у праві читати певні книжки, дивитися певні фільми тощо

3,9% - необґрунтоване застосування сили з боку міліції

3,4% - відмова у наданні органом влади інформації за інформаційним запитом

3,3% - обшук без санкції суду

2,9% - отримання погроз за критику органів влади

2,2% - розголошення приватної медичної інформації

62,3% - нічого подібного ні зі мною, ні з моїми близькими не траплялося.

Схожі новини