Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гномик з соняшником і валізою — від мера Вроцлава

  • 02.07.2018, 13:58
  • 1 466

А до Польщі поїде … скульптура лева

На площі Катедральній, неподалік каплиці Боїмів, встановили невеличку скульптуру вроцлавського гнома. Статуетку подарувала Львову делегація з польського міста Вроцлав. В одній руці гном тримає соняшник, а у іншій — валізу.

У відкритті статуетки взяли участь мер Львова Андрій Садовий та мер Вроцлава Рафал Дуткевич. У Вроцлаві встановлено кілька сотень бронзових гномів. Для туристів, що приїздять у місто і хочуть знайти якомога більше гномів, створили навіть спеціальні екскурсії.

«Мер Львова сказав, що леви з каплиці Боїмів будуть стерегти нашого гномика, — каже Рафал Дуткевич. — Говорячи «нашого», я маю на увазі львівсько-вроцлавського. Багато громадян України проживає у Вроцлаві і почуваються, як вдома. І я щасливий! А цей гном вибрав протилежний напрямок і помандрував з Вроцлава до Львова…

Історія з цими гномиками почалась у 2005 році. Їх є більше, ніж 300, і є вже кількадесят по всьому світу. Я втішений, що такий гномик з'явився і у Львові. Побачити такі скульптури можна у Вашингтоні, Рейк’явіку, Дрездені, Вільнюсі, Каунасі".

До речі, усіх левів на каплиці Боїмів у 1611 році виготовив майстер з Вроцлава Гануш Шольц.

Львів, своєю чергою, планує подарувати Вроцлаву … лева, у натуральну величину. «Ми багато подарували левів українським містам, і я думаю, що Вроцлав нашого лева прийме з великою радістю. А зараз наші леви будуть охороняти цього прекрасного гномика», — додав Андрій Садовий.

Схожі новини