Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ФІФА розглядає можливість запровадження технологічних новинок

Футбол стане цікавішим, коли фанати сможуть «підслуховувати» перемовини між арбітрами

Всесвітня федерація футболу розглядає можливість запровадження нового варіанту, який, на думку експертів і фахівців, зможе підвищити привабливість матчів. Згідно з новою концепцією, фанати зможуть чути перемовини між головним арбітром і суддями, які обслуговують систему VAR. Завдяки цьому уболівальники зможуть краще розуміти мотиви тих чи інших рішень арбітрів.

Ідея «підслуховування» належить, серед інших, і легендарному судді П’єрлуїджі Колліна, який зараз головує у суддівському комітеті. «Ми мусимо думати над цим, враховувати всі плюси та мінуси, бо рішення видається доволі цікавим», — заявив він.

VAR є абревіатурою англійської фрази Video Assistant Referee. Система дебютувала на футбольних майданчиках у грудні 2016 року під час Кубку Кубків. Вона покликана допомогти польовим суддям і обслуговується спеціально навченими так званими суддями VAR.

Під час матчу на стадіоні є авто, в якому є один або кілька таких суддів. Вони мають доступ до телевізійних повторів з гри. У момент, який польовому судді видався суперечливим, суддя VAR може підказати йому, як вести себе далі. Відтак рефері, що провадить матч, може погодитися з пропозицією судді VAR, або ж самотужки переглянути відеоповтор.

Відеоверифікацію застосовують лише у випадках, які чітко передбачені правилами. Суддя може скористатися VAR лише визнаючи чи не визнаючи забитий м’яч, призначаючи чи не призначаючи штрафний, надаючи червону картку гравцеві (друга жовта картка не підлягає перевірці на відео), караючи жовтою чи червоною картками порушників.

Схожі новини