Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ким є цей дурний Бог?» — президент Філіппін Родріґо Дутерте

Родріго Дутерте, який є президентом Філіппін, що на 80% складаються з католиків, викликав гнів місцевого духовенства, розкритикувавши християнські вірування

Президент Філіппін Родріго Дутерте викликав хвилю обурення серед католиків, назвавши Бога дурним. Крім того, він розкритикував концепцію створення світу, гріхопадіння і вигнання людини з раю. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Виступаючи перед посадовцями свого уряду 22 червня, Дутерте засумнівався в логіці сюжету гріхопадіння. «Хто цей дурний Бог? Він справді дурний. Ви створили щось досконале і вже думаєте про подію, яка спокусить і зруйнує якість вашої роботи», — підкреслив Дутерте.

Видання пише, що таке висловлювання може остаточно підірвати популярність Дутерте в країні, де живе 80% католиків. 25 червня філіппінський лідер заявив, що його промова була пов'язана з розчаруванням стосовно релігійних діячів, які критикують його уряд.

Представник Дутерте Гаррі Роке, зі свого боку, заявив, що на ставлення президента до релігії вплинуло те, що в юності він зазнавав сексуальних домагань із боку священика. Конференція філіппінських католицьких єпископів заявила, що президент атакував вірування християн.

Дутерте став президентом у травні 2016 року і тоді ж почав кампанію з боротьби з наркотиками. Він говорив, що «був би щасливим» убити всіх наркоманів, які живуть у країні. Міжнародна спільнота критикує філіппінську владу за позасудові страти.

За даними правозахисної організації Human Rights Watch, силовики Філіппін із липня 2016-го до жовтня 2017 року вбили понад 12 тис. осіб, підозрюваних у причетності до наркоторгівлі.