Передплата 2024 «Добрий господар»

У СБУ розповіли, скільки українських полонених звільнили з полону бойовиків «ДНР/ЛНР»

  • 25.06.2018, 16:15
  • 595

Об’єднаному центру СБУ впродовж 2014−18 років вдалося звільнити з полону бойовиків 3224 українських заручники.

Про це сказав голова СБУ Василь Грицак на брифінгу, присвяченому Міжнародному дню підтримки жертв катувань, повідомляє Укрінформ.

«Завдяки Об'єднаному центру при СБУ з координації пошуку та звільнення заручників, волонтерам, військовим, прокуратурі, громадським організаціям, нам вдалось повернути 3224 бранці», — сказав Грицак.

Він зауважив, що сьогодні представникам дипкорпусу іноземних держав, акредитованим в Україні, передано буклети зі свідченнями 430 бранців, які перебували «в таборах смерті». У цьому контексті Грицак повідомив, що СБУ з перших днів війни почала збирати свідчення людей, які зазнавали тортур та катувань.

За його словами, загалом вже є свідчення понад тисячі осіб і готується нова брошура, де будуть і свідчення людей, які зазнали катувань на території окупованого Криму.

Грицак повідомив, що збірник складається з двох частин, перша частина — це факти військової агресії РФ проти України, а друга частина — це свідчення про тортури від бранців, які особисто їх зазнали.

Глава СБУ додав: за свідченнями тих, хто побував у полоні, з особливою жорстокістю катували російські найманці з Кавказу, «кадирівці».

Грицак повідомив, що СБУ готова надати всі матеріали міжнародним організаціям, які допомагатимуть донести правду про події на окупованих територіях.

Він також зауважив, що наразі є великою проблемою те, що міжнародні організації не допускаються до місць, де перебувають бранці. Це свідчить про те, що російська окупаційна влада боїться показати ті місця, «де фактично за надуманими звинуваченнями утримуються наші бранці в нелюдських умовах. Вони перебувають там без будь-якого правового статусу», наголосив Грицак.

Він подякував волонтерам, громадським активістам, які всі ці роки допомагають звільняти бранців.

Схожі новини