Передплата 2024 ВЗ

Український генерал пояснив, в чому сенс і небезпека переговорів Порошенка з Путіним

  • 23.06.2018, 12:57
  • 716

Президент України Петро Порошенко веде переговори зі своїм російським колегою Володимиром Путіним з метою звільнення українських політв’язнів, проте, діалог несе небезпеку проведення «договорняків» на користь Кремля.

Про це в інтерв'ю «Апострофу» розповів експерт з питань безпеки, генерал-лейтенант Василь Богдан.

Генерал зазначив, що в міжнародній дипломатичній практиці є нормальним, що глави країн, що воюють, ведуть діалог з тих чи інших питань, проте, це завжди відбувається по-різному.

Так, основною темою переговорів Путіна і Порошенка є звільнення політв'язнів Олега Сенцова, Романа Сущенка, Станіслава Клиха і інших в'язнів Кремля.

«Якщо вірити очільнику нашої держави — а для цього, очевидно, є підстави — то саме про це й точаться перемовини в контексті того, коли ж путінський режим відпустить цих невинних людей, які там страждають за інтереси нашої держави, — зауважив Богдан. — Інше питання, як до цього ставиться Путін, як він використовує це для тиску на Україну, щоб українська сторона йшла на поступки в принципових питаннях — і щодо окупованих територій Донбасу, і щодо Криму».

Він зауважив, що російський лідер не піднімає питання Криму ні в діалозі з Порошенком, ні з представниками США, що несе в собі небезпеку того, що рішення проблеми незаконної окупації півострова може розтягнутися на століття.

«Йдуть дискусії щодо того, як називати цих українців: військовополоненими, політичними в’язнями чи заручниками. Адже це неоголошена війна, гібридна. Але для української сторони тут все зрозуміло: ухвалений закон, Росія — агресор, значить, це політичні в’язні, військовополонені, і їх треба захищати. Ця свята справа, безумовно, вимагає від української сторони відповідних заходів», — підкреслив генерал.

«Інше питання — чи в процесі цих перемовин не відбуваються якісь „договірняки“, які не можуть бути в інтересах української сторони. Але з огляду на те, що Україна перебуває напередодні президентських і парламентських виборів, особисто я виключаю, що якісь антиукраїнські домовленості можуть бути реалізовані за цей період», — резюмував Богдан.

Схожі новини