Передплата 2024 ВЗ

Італія затримала два рятувальні кораблі з мігрантами

  • 22.06.2018, 14:37
  • 476

Міністр інфраструктури Італії Даніло Тонінеллі заявив, що корабель порушив закон, взявши на борт мігрантів, коли в ситуацію вже втрутилася лівійська берегова охорона.

Італія затримала в Середземному морі два рятувальних кораблі «Lifeline» і «Seesuchs» з мігрантами на борту, які належать німецькій неурядовій організації Mission Lifeline. Про це повідомляє BBC.

Зазначається, що рятувальне судно «Lifeline» врятувало 224 мігрантів біля узбережжя Лівії у четвер, 21 червня.

Зокрема, міністр внутрішніх справ Італії та лідер ультраправої «Ліги» Маттео Сальвіні заявив, що корабель повинен вирушити в Нідерланди, оскільки він вийшов у море під голландським прапором, і не повинен заходити до Італії. За його словами, наразі корабель перебуває у водах Мальти.

У свою чергу, представництво Нідерландів у ЄС зазначило, що кораблі не зареєстровані в Нідерландах, і не ходять під прапором цієї країни.

«Кораблі „Seefuchs“ та „Lifeline“ не ходять під голландським прапором як судна в рамках Конвенції ООН з морського права. Ці кораблі належать німецьким громадським організаціям і не входять до реєстру суден Нідерландів. Тому Нідерланди не можуть дати інструкції цим кораблям. Італія проінформована з позицією Нідерландів», — йдеться у повідомленні.

Згодом місія «Lifeline» опублікувала у Twitter документ, який, підтверджує, що кораблі плавають під голландським прапором. Так, у документі йдеться, що портом приписки судна «Lifeline» є Амстердам, а власник судна зареєстрований в Дрездені.

Водночас міністр інфраструктури Італії Даніло Тонінеллі повідомив, що корабель порушив закон, взявши на борт мігрантів, коли в ситуацію вже втрутилася лівійська берегова охорона.

«Lifeline працює в лівійських водах за межами будь-якого правила, за межами міжнародного права. Вони здійснили близько 250 корабельних аварій, не маючи технічних засобів для забезпечення безпеки. Вони не співпрацюють з лівійською береговою охороною, яка втрутилася, щоб врятувати мігрантів і повернути їх на лівійську територію. Ми не маємо нічого проти неурядових організацій, але ми виступаємо за дотримання закону. Особливо коли справа стомується людських життів», — наголосив він.
Крім того, він додав, що Італія затримає обидва судна, щоб визначити їх правовий статус, і підкреслив, що Італія «знову врятує мігрантів».

Схожі новини