Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Через посуху в Україні може подорожчати хліб

  • 19.06.2018, 08:45
  • 760

Аграрні підприємства Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей зібрали перший врожай пшениці та ячменю.

У деяких господарствах він удвічі нижчий за торішній — колос не встиг налитися через відсутність дощів, пише Gazeta.ua.

«Біда з яровими культурами, особливо ячменем, — каже 51-річна Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру. — Через пізню суху весну його недосіяли майже 100 тисяч гектарів. Найбільше постраждала Запорізька область. Там втратили до 30 відсотків ранніх зернових. Загалом по Україні урожай буде менший на 10−15 відсот­ків, порівняно з минулим роком. Є надія на західні й північні області. Має добре вродити кукурудза — нинішні дощі їй на користь».

В Асоціації постачальників торгових мереж прогнозують подорожчання хліба.

Ціна батона з нового врожаю буде вищою на 4 грн. Борошно 1-го сорту подорожчає на 3 грн за кг, макаронні вироби — на 1,5 грн за кг.

«Падіння врожаю в Україні буде несуттєвим, — каже 45-річний Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торгових мереж. — Не спровокує дефіциту чи зростання вартості зерна, бо майже 70 відсотків урожаю відправляємо на експорт. Основна причина подорожчання в тому, що виробники хліба купують зерно за світовими цінами. Вартість хлібобулочних виробів в Україні прирівнюється до європейської. Зараз чорний хліб у нас на 10 відсотків дешевший, ніж у Польщі, білий — на 15−20 відсотків. Ціна перестане рости, коли досягне польської відмітки».

Схожі новини