Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи дочекається ремонт музей Косачів у Колодяжному?

На Волині, у селі Колодяжне Ковельського району, діє унікальний музей Косачів — на місці, де своє дитинство провела українська поетеса Леся Українка.

Родина приїхала сюди з Луцька у травні 1882-го. Спочатку мешкали в будиночку, який звався «великим». Тут народилися молодші сестри та брати Лесі — Оксана, Микола та Ізидора. Коли діти підросли, поруч звели «білий», або Лесин, будиночок. Ще через кілька років — ще один, «сірий», який в родині називали «батьківський». З листів Косачів відомо, що на Волині родина була щасливою. В одному з них йшлося: «Колодяжне — це, власне, вдома, а решта, то це все так собі, між іншим…»

У лютому 1907 року Леся Українка востаннє побувала в Колодяжному. А в роки Другої світової війни родинну садибу спопелила війна. Руїною простояла вона до 1949 року. Тоді тут відбудували будиночки Косачів й відкрили літературно-момеріальний комплекс. Однак сьогодні усі приміщення дуже знищені. Обсипана штукатурка оголила дерев'яні конструкції будівель, від негоди та часу потріскався фундамент. Потребують оновлення і фасади, і експозиція. Тож музейники сподіваються на ремонт. Кажуть, готові навіть закритися, аби до 150-річчя з дня народження Лесі Українки зустрічати гостей у «свіжих» музейних кімнатах.

Схожі новини