Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні запропонували зберегти найвищі у Європі тарифи на «зелену» енергетику

  • 15.06.2018, 12:39
  • 665

Група народних депутатів, що заробляють на високих тарифах «зеленої» електроенергії, пропонують зберегти щонайменше до 2020 року нинішні тарифи, що діють в Україні і є найвищими в Європі.

Відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді 7 червня, передають Наші Гроші.

Законопроектом пропонується, щоб «зелені» тарифи діяли аж до 2020 року і лише тоді почали працювати тарифні аукціони, за результатами яких право будувати станцію та продавати електроенергію має той, хто запропонував найнижчий тариф.

Таким чином, на цей період будуть збережені нинішні тарифи на альтернативну енергетику, щодіють в Україні, які за даними агентства Bloomberg зараз є найвищими у Європі. 1 КВт-година коштує 15 євроцентів, тоді як у більшості країн на континенті ціна не перевищує 8,6 євроцентів.

Окрім того, законопроектом пропонується, що такі тарифні аукціони будуть запроваджені лише для сонячних станцій понад 10 МВт та для вітростанцій понад 20 МВт. Для усіх інших об’єктів меншої потужності будуть і надалі діяти «зелені» тарифи.

Ця лазівка дозволить великим виробникам зберегти свої тарифи шляхом розбиття своїх станцій на так звані черги, пишуть у виданні. Наприклад, введення великої сонячної електростанції загальною потужністю 100 МВт можна бути розбити на 10 окремих блоків, які будуть вводитись у дію поступово, по одному за місяць, і формально вони будуть окремими об’єктами.

Законопроект зареєстрований групою депутатів, серед яких, за даними руху Чесно, є депутати, у яких родичі та помічники є власниками бізнесів, що заробляють на «зеленому» тарифі. Так, співавторами законопроекту є голова Комітету паливно-енергетичного комплексу Олександр Домбровський та низка причетних нардепів — Богдан Дубневич, Олександр Лівік, Юрій Чижмарь, Максим Єфімов.

Схожі новини