Передплата 2024 ВЗ

Обережно — ботулізм: Уляна Супрун розказала, як вберегтися

  • 02.06.2018, 18:50
  • 1 067

В Україні на рік в середньому трапляється 158−172 випадки ботулізму. Якщо порівнювати з країнами Європейського Союзу — в нас найгірша ситуація. Адже серед усіх країн ЄС на рік відбувається близько 200 випадків, найбільше у Литві та Польщі

Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров̓я Уляна Супрун.

«Ботулізм — це отруєння ботулінічним токсином, який накопичується в зіпсованих продуктах. Цього року на центральному рівні Україна закуповуватиме сироватки від ботулізму. Водночас найкращий спосіб захиститися — профілактика. Запам'ятайте ці прості правила безпеки!

Будьте обізнаними щодо потенційно небезпечних продуктів, готуйте та зберігайте їх правильно!

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування — м'яса, риби, грибів, рідше — овочів. Також заражаються люди, які вживають в’ялену або копчену рибу та будь-які вироби з м’яса (ковбасу, шинку тощо).

Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, перероблення чи зберігання продукту.

Якщо консервовані продукти були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином — вони можуть стати причиною інфікування.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання продуктів, в якості яких сумніваєтеся і якщо ви не впевнені, що ці продукти зберігалися та/або транспортувалися належним чином. Не купуйте продукти на стихійних ринках. Жоден смаколик чи страва не вартують вашого здоров’я!", — написала Уляна Супрун.