Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українці проїдають свої зарплати: у раціоні надлишок хліба і картоплі та недоїдання м’яса і фруктів

  • 26.05.2018, 08:32
  • 577

Один із чотирьох українців вимушений заощаджувати на їжі, і це свідчить про низький рівень життя у країні.

Загалом громадяни витрачають на харчі приблизно 30−50% свого доходу, решта припадає на комунальні платежі, щоденні видатки, а заощадженнями стають у кращому разі 15% зарплати, йдеться в сюжеті ТСН.

«Що більше люди витрачають на продукти харчування, тим більш бідна країна», — констатує директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Для порівняння: на харчі в країнах Європейського союзу витрачають 8−25% від заробітку. Найбільше в Латвії та Литві — по чверті від доходу, тоді як у Польщі це 15%, у Німеччині 11%, а в Люксембургу 8%.

«Якщо в розвинутих країнах більше споживають послуг, пов’язаних з відпочинком, освітою, розвагами, то в нас левова частина йде на проїдання», — твердить експерт із розвитку підприємництва Андрій Забловський.

Водночас краще їсти українці не стали — у раціоні збільшився хліб та картопля, а за рік продукти харчування зросли в ціні на понад 17%.

«Раціональна норма споживання по м’ясу — 90 кг м’яса на душу населення в рік. Українці їдять 50 кг, європейці порядку 89 кг, американці 120 кг на душу населення», — розповів директор економічного дискусійного клубу Олег Пензин. Подібна тенденція і з фруктами: якщо європейці споживають 100 кілограмів в рік, українці подужують лише половину.

Основними ж продуктами харчування для більшості громадян є яйця, молоко, хліб та картопля. Саме ці продукти — найдешевший спосіб заповнити шлунок.

Схожі новини