Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи буде монетизація? Доживемо до 1 червня — побачимо…

У громадському транспорті пільговики платитимуть так, як усі, натомість компенсацію мають отримувати у відділах соцзахисту

Від 1 червня на Львівщині усі пасажири, які користуватимуться громадським транспортом, оплачуватимуть стовідсоткову вартість проїзду. Натомість пільговики відповідно до постанови Кабміну про монетизацію пільг на проїзд за відшкодуванням мають звертатися у місцеві органи соцзахисту. Про це повідомив на прес-конференції «Монетизація пільг у Львівській області. Що чекає на ринок пасажирських перевезень у Львові?» голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка.

Нагадаємо, монетизація пільг на проїзд передбачена постановою Кабміну від 14 березня цього року. Згідно із документом, монетизацію на рівні регіонів мають здійснити органи місцевого самоврядування. Тож до 24 травня усі органи місцевого самоврядування мають ухвалити відповідні документи. Голова Львівської ОДА Олег Синютка 27 квітня підписав розпорядження, яким затвердив мінімальний розмір, який має бути виплачений готівкою тим людям, пільги яких відповідно до постанови підлягають монетизації. Сума відшкодування на Львівщині вже розрахована і становить 135 грн. на одну особу на місяць. Відповідно річна потреба в коштах у Львівській області на монетизацію — понад 617 млн. грн., у Львові — понад 190 млн. грн.

«Монетизація поширюється на всі категорії пільговиків. І учасники АТО так само мають отримати монетизацію. Винятків жодних не існує, — сказав Іван Велійка. — На Львівщині лише Пустомитівська районна рада ухвалила рішення про впровадження монетизації у Пустомитівському районі. Відповідно до коштів, які є в райраді, вибрали 4−5 категорій, яким у районі можуть виплатити компенсацію. У Львові так само з 1 червня буде оплачуватися стовідсотково вартість проїзду всіма пасажирами, які користуються громадським транспортом. Львівська міська рада, на жаль, починаючи з вересня минулого року, не відшкодувала жодної копійки транспортним підприємствам, які здійснюють перевезення».

Тож можна передбачити, що з 1 червня у громадському транспорті Львова настане черговий Армагеддон. Принаймні уже тепер заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак заявив, що у бюджеті Львова на 2018 рік не передбачені кошти на монетизацію пільг на проїзд у громадському транспорті.

За його словами, на монетизацію пільг на проїзд усіх пільговиків у Львові потрібно близько 400 млн. грн. на рік, але таких грошей у міському бюджеті на 2018 рік нема. У міському бюджеті на цей рік було передбачено 77 млн. грн. на виплату компенсацій усім перевізникам Львова за перевезення пільговиків, у тому числі і пенсіонерів за віком. Відтак, за словами Бабака, найімовірніше, міськрада до кінця року не впроваджуватиме монетизацію, а відшкодовуватиме перевізникам витрати на перевезення пільговиків. Водночас він уточнив, що віднайти гроші на монетизацію можна буде лише в тому випадку, якщо депутати Львівської міськради ініціюють перерозподіл коштів у цьогорічному бюджеті.

Своєю чергою, Львівська облрада звернулася до президента, уряду та парламенту з проханням виділити субвенцію з держбюджету на монетизацію пільг.

Схожі новини