Передплата 2024 «Добра кухня»

Супрун розповіла про небезпеку солодких газованих вод і соків для дітей

  • 21.05.2018, 12:58
  • 419

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, які напої можна давати дітям, аби уникнути зневоднення в організмі.

Про це Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

«Передусім слід пити просто воду. Вона відновлює баланс, але не дає калорій, не псує апетит і зуби. В дитини має завжди бути доступ до питної нехолодної води», — йдеться в повідомленні.

Проте, як зауважила Супрун, дітей варто пригощати й іншими напоями: непідсолодженими узварами та домашніми лимонадами.

«Коли настає час перекусу, особливо поза домом, добре обрати багату на рідину та поживні речовини опцію — йогурт, кефір, молоко чи смузі. Вони також мають бути несолодкими», — наголосила міністр.

За її словами, соки, які продають в магазинах — не найкращий вибір, оскільки вони містять багато цукру і не мають вітамінів, і корисної для кишківника клітковини. Також діти, що споживають солодкі напої, на 60% більш схильні до ожиріння.

Напої із цукром збільшують ризик карієсу, діабету 2 типу та серцево-судинних хвороб. Солодощі, в тому числі і питні, заважають дитині відчувати голод і їсти повноцінну поживну їжу", — йдеться в повідомленні.

Кращою альтернативою сокам є фруктово-овочеві смузі.

«Фрукти, овочі та супи це хороше джерело рідини. Вони дають не лише гідрацію, але і поживні речовини та вітаміни, й сприяють здоров’ю шлунково-кишкового тракту», — написала Супрун.

Пити воду під час прийому їжі, за її словами, «можна і треба».

«Ця рідина не розбавить шлунковий сік, а навпаки, сприятиме травленню. Суха їжа не здатна перетравлюватись як слід», — йдеться у повідомленні.

За словами Супрун, немовлятам від восьми місяців потрібно регулярно пропонувати воду. Старшим дітям постійно давати з собою пляшечку води, також пропонувати під час прийомів їжі та слідкувати, щоб дитина пила, коли активно бавиться.

Заохотити дитину споживати воду також можна завдяки кольоровим стаканчикам чи фляги. Наостанок міністр порадила додавати до звичайної води шматочки фруктів. Та не забувати про власний приклад для малечі.

Схожі новини