Передплата 2024 «Добра кухня»

Рахункову палату зацікавило, куди пішли 2,5 мільярда субвенцій ОТГ

  • 14.05.2018, 19:57
  • 616

Аудитори Рахункової палати стверджують, що об’єднані територіальні громади України використали 2,5 млрд грн із держбюджету без «дорожньої карти» від Кабміну.

Про це Укрінформу повідомили в управлінні інформаційної політики Рахункової палати.

«2,5 млрд грн субвенції, наданої з державного бюджету у 2016−2017 роках на формування інфраструктури ОТГ, не вирішило проблем, оскільки на даний час законодавчо не визначено типової інфраструктури ОТГ з прив'язкою до субвенції. Кабмін затвердив перелік заходів, але не визначив пріоритетних галузей, на які варто передусім спрямувати кошти», — йдеться у повідомленні.

Аудитори відзначають, що трактування напрямів на зразок «здійснення інших заходів щодо об'єктів комунальної форми власності, які є важливими для посилення спроможності територіальної громади», дає змогу витрачати кошти на все: від капітального будівництва парків до поточного ремонту будівель рад, встановлення огорожі навколо ставка.

Відсутність жорстких умов використання субвенції створює ризики розпорошення коштів на проекти з меншим соціальним ефектом або реалізація яких безпосередньо не пов'язана з розвитком необхідної інфраструктури ОТГ, заявляють у відомстві.

Аудитори Рахункової палати наголошують на необхідності формалізації переліку напрямів використання субвенції із закріпленням пріоритетів, що забезпечують достатній рівень соціально-економічного розвитку громад та доступність і якість надання послуг на їхній території.

«Мінрегіон і КМУ мають надати ОТГ чітку „дорожню карту“ із пріоритетними напрямами, запобігти протизаконному та неефективному витрачанню коштів, особливо з огляду на те, що велика кількість керівників ОТГ не має належного досвіду та підготовки. Поки що ОТГ рухаються дещо наосліп», — відзначив заступник голови Рахункової палати Андрій Майснер.

У Рахунковій палаті також зазначають, що понад 29% території України вже охоплено об'єднаними територіальними громадами, у яких проживає понад 6 млн українців.

«Рахункова палата дала оцінку реформі міжбюджетних відносин, започаткованій у 2015 році, в частині об'єднаних територіальних громад і відзначила, що в результаті отримання додаткових повноважень дохідна частина бюджетів ОТГ збільшилася щонайменше в 4 рази порівняно з бюджетами місцевих рад, що увійшли до складу громад», — йдеться у повідомленні.

Водночас, як відзначають аудитори Рахункової палати, незважаючи на додаткові джерела доходів та надання з державного бюджету медичної, освітньої субвенції та субвенції на державні програми соцзахисту населення, органи місцевого самоврядування не зацікавлені у фінансуванні закладів охорони здоров'я, тому в більшості громад первинна медична допомога, що фінансується за рахунок коштів бюджетів ОТГ, не надавалася.

«У 2017 році у двох бюджетах ОТГ Київської області, 15 Полтавської, 4 Рівненської і 11 бюджетах ОТГ Вінницької області не передбачалося видатків на охорону здоров'я, а медичну субвенцію в повному обсязі передано до відповідних районних бюджетів», — повідомляють у Рахунковій палаті.

За результатами аналізу Рахункової палати встановлено, що делеговані повноваження більшістю ОТГ не виконуються, зокрема в частині соціального захисту населення. Причина — відсутність на території ОТГ органів соціального захисту, програмного забезпечення, кадрового потенціалу, неможливість вести облік одержувачів послуг, здійснювати призначення соцдопомоги, а також фінансувати ці послуги.

Схожі новини