Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На святі книжки не лише читали, а й малювали, танцювали і шукали скарби

Завершив роботу Х І Дитячий книжковий форум, який аж на чотири дні зібрав у Палац мистецт любителів книжки на свято родинного дозвілля — ігри, квести, зустрічі з відомими людьми, а також презентації книжкових новинок.

Для дітей було організовано 8 тематичних просторів: «Печера Жахайликів» (література), «Камелот» (спорт та рухливі ігри), «Задзеркалля» (музика та театр), «Галактична імперія» (наука та винахідництво), «Зачарований ліс» (екологія та мандри), «Ігросфера» (фестиваль настільких ігор), «Галявина Єдинорогів» (творчі майстер-класи), «Долина Драконів» (музейний простір). А для дошкільнят діяв Королівський дитячий садочок.

Цього року для відвідувачів Форуму організували просторову гру-квест «8 ключів Буквордсу».

— За легендою, одного весняного ранку за книжковою шафою у Львові знайшли потаємні двері до чарівного королівства Буквордс. Кожного разу, коли відкриваємо нову книжку, нас чекає щось нове. Так і тут — ніколи не знаєш, що саме побачиш у нових землях Королівства: пригоди чи випробування, незабутні враження чи безцінний досвід. І все було б чудово, якби одного дня не сталася халепа — загубилися чарівні ключі, які дітям-відвідувачам треба було зібрати у форматі гри", — розповіла журналісту «ВЗ» програмний директор Форуму Софія Челяк.

На цьогорічному Дитячому форумі було представлено 250 новинок дитячих книжок, виданих спеціально до форуму. У дитячому святі книжки взяли участь Соломія Чубай, Уляна Супрун, Галина Вдовиченко, Лариса Денисенко, Надійка Гербіш, Таня Стус, Алевтина Кахідзе, Дарія Альошкіна, Павло Табаков, Олександра Кольцова…

Події Дитячого Форуму не давали сумувати ні на мить. Скільки б презентацій не було проведено, а майстер-класів не було зроблено, організатори дивували новими подіями та завданнями. Цього разу придумали своєрідний конкурс, де за правильні відповіді давали бали. І, відповідно, дитина, яка набрала найбільше балів, ставала переможцем. Якою ж була суть конкурсу? Ведуча вмикала музику із фільмів, серіалів й мультфільмів, а діти мали згадати: де ж вони чули ту чи іншу мелодію і відповісти. Обов’язковою умовою було підняти руку, і коли хтось раптом вигукнув відповідь, її не зараховували.

Львівська письменниця Галина Вдовиченко, яка обожнює дітей, цього разу провела незвичний майстер-клас. Вірніше, презентацію своєї книжки «Мишкові миші» письменниця перетворила на надзвичайний світ пригод, розваг і справжнього дитинства без анінайменшого втручання «тих нудних дорослих». Галина Вдовиченко говорила, а дітки — творили. Разом із подругою, Оксаною Зьобро та дітьми, вони створювали музичні інструменти — справжнісінькі барабани-гітари-укулуле з… пляшок. Найважливіше в цій справі — кмітливість та прагнення. Так завжди: щось руйнуєш, але тимчасом — нове будуєш. Дівчатка з хлопцями дуже швидко знайшли відповідь на запитання: «Хіба пляшка — то вам гітара?». Як з’ясувалося, — не лише. Більшого азарту, а ще більшого ентузіазму насіяла музика, що лунала на фоні. Елвіс Преслі, Бітлз. Продовженням «Мишкових мишей» стали ті ж миші Мишка, які вирішили, що їм живеться сумно — та й започаткували рок-гурт. У новостворені баночки-пляшки дітлахи налили води, насипали різноманітних крупинок — і вийшов інструмент.

У королівстві «Буквордс» відбувся також майстер-клас з ляльковедення від Театру ляльок. Коти, зайчики, білочки і навіть сніговик… Діти губилися, розглядаючи іграшки. Кожному хотілося спробувати себе у ролі ляльковода.
А ще були танці, розваги і, звісно, подорож у казкой книжковий світ…

Схожі новини