Передплата 2024 «Добрий господар»

Табакерка засвідчувала статус власника

У Львові зібрали найбільшу в Україні колекцію тютюнниць

У збірці Львівського музею етнографії — найбільша колекція табакерок. На теренах колишнього Радянського Союзу вона поступається лише колекції «Ермітажу».

Цей вид мистецтва — оздоблення табакерок — існує з XVIII століття. «Мода на нюхальний тютюн виникла при французькому дворі 1559 року, — розповідає завідувач сектору експозиції Музею етнографії та художнього промислу Андрій Колотай. — Тоді знаний придворний лікар Жан Ніко привіз з Португалії королеві Катерині Медичі тютюн, яким лікував її від мігрені. Невдовзі, наслідуючи вподобання французької королеви, до нюхання тютюну пристрастився весь її двір, за певний час цю моду перейняли інші верстви населення».

Європа, а особливо законодавиця мод Франція, тоді не курила, а нюхала тютюн. Та й мода була не стільки на тютюн, як на табакерки. При французькому дворі тютюнницями нагороджували за особливі заслуги. Їх дарували на свята. А ще — замовляли для близьких і рідних.

«Саме через це французи дали цьому періоду влучну назву „Епоха табакерок“, яка так і залишилася у мистецтвознавчій літературі», — зазначає Андрій Колотай.

Як розповів пан Колотай, у залах налічується 55 табакерок із 400, які має музей. Вони різняться кольором, матеріалами, формою. Їх колись поділяли на два види — літні і зимові. Для вигоовлення зимових використовували дерево та інші теплі матеріали, літні виготовляли, навпаки, з матеріалу, який тримає холод. Це, наприклад, бронза, срібло, позолота, порцеляна.

Табакерки свідчили про статус власника. Їх робили на замовлення у відомих майстрів. Художники могли помістити на табакерці портрет коханої дружини. Хтось замовляв зображення улюбленого песика… Жіночі тютюнниці, на відміну від чоловічих, більш мініатюрні, вишукані, легкі, на них зображені здебільшого квіти.

Колекцію отримали, коли у Львові сформувався Промисловий музей, 1874 року. Саме у той період (до Першої світової війни) надійшли усі найкращі зразки. Міський магістрат виділяв кошти, а музейники їздили по цілому світу і купували речі на аукціонах Відня, Берліна і Парижа. Багато речей подарували магнати, меценати, а князі Любомирські, Дідушицькі поповнювали колекцію своїми речами.

Залежно від періоду створення, табакерки розташовані на всіх трьох поверхах музею у постійній експозиції західноєвропейського мистецтва поряд із художніми меблями, гобеленами, тканинами.

Фото автора