Передплата 2024 ВЗ

Кабінет міністрів кардинально змінив правила нарахування субсидій

  • 28.04.2018, 16:58
  • 704

Із наступного сезону субсидії видаватимуть «живими» грошима.

Кабінет міністрів частково змінив чинні правила надання субсидії на житлово-комунальні послуги для населення. Передбачається, що вже наступного опалювального сезону відбудеться монетизація субсидій на рівні споживачів і субсидії будуть видавати «живими» грошима. Це означає, що їхні отримувачі можуть залишати собі зекономлені внаслідок ощадливого споживання кошти, повідомляє прес-служба уряду.

Зазначається, що у такий спосіб уряд вирішив внести зміни до правил надання субсидій і зробити систему «соціально справедливою». Так, при призначенні субсидії враховуватимуть матеріальне становище родини. Якщо у власності сім’ї є автомобіль, якому менше п’яти років — крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення, — субсидію не призначатимуть.

Окрім того, доходи від оренди майна, зокрема, від здачі в оренду квартири, тепер необхідно буде також вказувати в деклараціях про доходи — в новій графі «інші доходи».

Субсидію скасують, якщо площа квартири власника перевищує 120 м², а будинку — 200 м² (ця норма не стосується дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей).

У випадку безробітних осіб субсидія надаватиметься тим, хто офіційно зареєстрований у службі зайнятості. Тим, хто працює без оформлення в Україні або за кордоном, органи соцзахисту автоматом рахуватимуть дохід три прожиткові мінімуми — 5286 гривень.

Пропорціонально зменшили норматив електроенергії, яку виділяють на опалення. Соціальна норма на газове опалення буде наближена до реальних обсягів споживання і становитиме 4,5 м³ на 1 м² площі, електроопалення — 30 кВт/год на 1 м² площі.

При призначені субсидії на понаднормову площу житла, норма може бути збільшена не більш ніж на 30%.

Окрім цього, змінили правила оформлення субсидії для внутрішньо переміщених осіб. Вони зможуть оформити субсидію без договору оренди житла — лише на підставі заяви і декларації, з вказанням складу домогосподарства.

Субсидію надаватимуть на основі обстеження матеріально-побутових умов. В об’єднаних територіальних громадах матимуть право приймати від громадян документи для оформлення субсидії і передавати їх органам соцзахисту.

Уряд також проведе преміювання домогосподарств за економію ресурсів за підсумками цього опалювального сезону. Як і торік, під дію монетизації підпадають зекономлені домогосподарствами 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 м³ газу (у грошовому еквіваленті це майже 700 грн).

Субсидіантам, які економно використовували ресурси, треба так само — до 1 вересня — подати заяву до місцевого управління соціального захисту населення. Згодом на підставі цієї заяви буде здійснено виплату грошової винагороди за енергоефективність.

Схожі новини