Передплата 2024 «Добра кухня»

Реформа освіти в Україні: Болгарія погодилась з мовною статтею

  • 26.04.2018, 19:19
  • 818

Україні нарешті вдалося підписати Декларацію про гарантування прав осіб з болгарської національної меншини вивчати рідну мову та навчатися нею.

Про це розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час підписання документу зі своїм болгарським колегою Красіміром Валчевим, передає прес-служба відомства.

Фактично ця декларація є договором з Болгарією про визнання української реформи освіти у школі. Вона передбачає, що поряд з вивченням державної мови болгарська меншина матиме необхідні умови для вивчення та навчання рідною.

Міністр Валчев погодився з важливістю вивчення державної мови «як чинника інтеграції країни та суспільної згоди через розширення вживання державної мови у навчальному процесі, зокрема шляхом збільшення часу навчання державною мовою».

Гриневич нагадує, що українська реформа поступово впроваджує більше предметів, які вивчатимуться державною мовою з 5-го класу. Ця теза викликала різку критику Угорщини та зауваження з боку Румунії та Болгарії через зміни для школярів зі спільнот національних меншин.
Загалом, кількість предметів, які вивчатимуться українською, буде поступово збільшуватись та в 11-му класі вона досягне пропорції 60% предметів українською та 40% - мовою меншини.

«Це модель, яку успішно застосовують країни ЄС. Така зміна — необхідний з освітньої точки зору крок», — додала міністр.

Вона також наголосила, що Україна реалізує всі рекомендації Венеційської комісії. Зокрема, вже підготовано дорожню карту, що містить перелік законодавчих та інших заходів для поступового впровадження мовної статті. Україна почне впроваджувати мовну статтю освітнього закону не раніше 2023 року.

Схожі новини