Передплата 2024 «Добрий господар»

У Самборі спорудять перший в Україні спільний пам’ятник жертвам нацизму та комунізму

У районному центрі Самборі на Львівщині, на старовинному єврейському кладовищі, створять Меморіальний парк «Пам'ятай», який має стати першим в Україні спільним пам’ятником жертвам нацизму та комунізму.

Про це розповіли у Львівськму прес-клубі автори ідеї, ініціатори проекту, його архітектори, які прибули до Львова з Канади.

Основна ідея меморіального парку на єврейському кладовищі в Самборі — вшанування пам’яті всіх жертв тоталітарних режимів та погляд у спільне майбутнє. Про ідею, яка виникла десять років тому, розповів її автор громадянин Канади адвокат Марк Фрайман. Він розповів, що в Самборі, на старому єврейському цвинтарі, під час Другої світової війни відбулися масові розстріли мирного населення. Його батькам вдалося вижити.

«На це старовинне єврейське кладовище у квітні 1943 року зігнали 1200 єврейських чоловіків, жінок та дітей і розстріляли. Усіх їх поховали у величезній братній могилі, декого закопали ще живим. У 1944 році тут розстріляли 17 українських борців з нацизмом.

Також там знайшли свій останній спочинок у липні 1945 року єврейські жінки та діти, які ховалися на цьому кладовищі. Їх там знайшли і вбили разом з тими українцями, які переховували ці єврейські родини. Крім того, там поховані поляки і роми, яких знищили нацисти", — розповів Марк Фрайман. Канадієць зізнався, що перемовини з місцевою громадою тривають десять років. Зараз, каже, що йому вдалося досягнути порозуміння.

Ці слова підтвердив міський голова Самбора Юрій Гамар, зазначивши: «Український народ пам’ятає своїх громадян, які там загинули.

Це були євреї, поляки, роми, але — всі вони українці. Тому проект меморіального комплексу зараз на часі".

За задумом авторів, меморіальний парк має функціонувати як освітній та музейний простір, що зробить його ще одним культурним осередком міста та привабить до Самбора туристів. Зараз проект меморіального парку «Пам'ятай» перебуває у стадії обговорень із громадськістю. У Самбірській міській раді відбудуться громадські слухання щодо спорудження меморіалу.

Докладніше читайте тут

Схожі новини