Передплата 2024 «Добра кухня»

Церковний конфлікт на Тернопільщині: громада перейшла у Київський патріархат, а УПЦ МП звела намети

  • 24.04.2018, 13:28
  • 987

На Тернопільщині через релігійні конфлікти між Київським та Московським Патріархатом більше півроку місцевий храм був під замком. Після всіх судів громада Київського Патріархату села Кути Шумського району нарешті отримала ключі і розпочала богослужіння. А от священик Московського Патріархату вийшов із ситуації доволі оригінально.

Він встановив імпровізований намет Московського Патріархату, де також правлять службу, повідомляє 24 канал.

Стефанія показує храм-намет. Прихожанка Московського Партіархату розповідає: щонеділі відвідує тут службу Божу. Недолік — у імпровізованій церкві дуже спекотно.

«Дітям важко — кричать, плачуть — виносять на двір», — прокоментувала прихожанка церкви-палатки Стефанія Воловська.

Отець української православної церкви Московського Патріархату хвалиться — на подвір’ї поставили і незвичайну дзвіницю. Дзвони тут з газових балонів.

«Є такі люди, що спочатку будови газовими балонами дзвонили, а потім купили собі, зробилися багатші, то придбали собі дзвонил такі як вилляті. А нам дали — з горища зняли»,
— розповів отець громади УПЦ МП с. Кути Ігор Кушнірук.

І так вже понад два роки. Хоча за декілька кроків — справжня церква. У ній служить Київський Патріархат. Священику та парафіянам з Московського пропонували почергові богослужіння, однак ті не погодилися.

Релігійні конфлікти у селі почалися у 2015 році. Тоді село Кути вирішило перейти під юрисдикцію Київського Патріархату. Місцеві жителі кажуть: від Московського Патріархату відмовилися, бо священик занадто часто згадував російського патріарха Кирила і розповідав про політику.

«При перших же службах почав вихваляти Кирила і трішки торкнувся політики, а не тільки донесення слова Божаго парафіянам. Парафіяни трішки образились і вийшли з храму. А коли зробили зауваження, то він сказав, що ви мені не вказуйте, я знаю, як служити», — запевнив голова парафіяльної ради УПЦ КП села Кути Ярослав Мосійчук.

За перехід до Київського Патріархату підписалися більше половини жителів села. Та з'ясувалося, що у церкві вони відправляти не можуть, бо якимось дивним чином храм був приватизований. Тоді люди вирішили судитися з Московським Патріархатом. Адже церкву у Кутах будували за людські гроші.

«Оце всі кошти, хто добровільно хотів, то стільки і здавав. Тут є облік всіх цих грошей: люди здвали, і за ці гроші було збудовано храм», — додав голова парафіяльної ради УПЦ КП села Кути Ярослав Мосійчук.

Після рішення Львівського апеляційного суду громада київського патріархату все-таки відсудила церкву. Служить тут тепер отець Василь Кравець. Священик УПЦ КП сподівається, що звернення української влади до Вселенського Патріарха щодо створення єдиної канонічної української церкви допоможе вирішити не лише цю ситуацію. Але й усі схожі релігійні конфлікти.

«Створення в Україні канонічної православної церкви. Це би розставило багато крапок над „і“. Тому щоби люди б вибирали — нехай би була церква українська канонічна незалежна»,
— зазначив настоятель храму Св. Анни у села Кути УПЦ К П Василь Кравець.

Тим часом, поруч з подвір'ям, де стоїть храм-намет, вже розпочали будівництво нової церкви для громади Московського Патріархату.


Схожі новини