Передплата 2024 ВЗ

Стало відомо, чим російські олігархи володіють у Великій Британії

  • 19.04.2018, 15:45
  • 794

Дев’ять з 25 найбагатших громадян Росії за індексом Bloomberg володіють часткою щонайменше в одному активі на території Великої Британії.

І йдеться не лише про щось старе. В списку власності росіян — найбільша приватна резиденція Лондона (після Букінгемського палацу), а також футбольні клуби «Челсі» і «Арсенал».

Про це пише видання DT.UA з посиланням на Bloomberg, зауважуючи, що це добре ілюструє твердження, що Об'єднане Королівство вже давно стало надійним і стабільним місцем для казково багатих росіян для ведення бізнесу і навчання своїх дітей. Однак, це може змінитися після того, як Росію запідозрили в отруєнні екс-шпигуна Сергія Скрипаля на британській території і запровадження нового пакету санкції США проти російських багатіїв.

Лондон збирається переглянути 700 віз, виданих заможним громадянам РФ. А використовуючи новий інструмент під назвою «ордер на багатство непоясненого походження, правоохоронці можуть вилучати власність, якщо її ціна не співпадає з можливостями власника згідно з його офіційними доходами.

Видання зауважує, що, приміром, у Романа Абрамовича у Британії є активів на 4,3 мільярди доларів. Зокрема, йому належить частка в компанії Evraz на 2,44 мільярда, частка в футбольному клубі «Челсі» на 1,45 мільярд доларів, а також у компанії Truphone (на 110 мільйонів) і в Highlight Gold (на 53 мільйони). А ще — маєток Kensington за 200 мільйонів доларів. Його партнером можна назвати Олександра Абрамова, який володіє частками в Evraz на 1,68 мільярдів, у Truphone на 194 мільйони і Highlight Gold на 44 мільйони доларів.

Алішер Усманов у Британії має активів на 1,1 мільярд доларів. Серед його власності, зокрема, частка у ФК «Асенал» і два маєтки: Surrey і Highgate.

Британські статки іншого російського олігарха Михайла Фрідмана складають 968 мільйонів доларів. Герман Хан має в країні активів на 564 мільйони доларів, Олексій Кузмічов — на 439 мільйонів, Петро Авен — на 281 мільйон, Андрій Гурієв — на 125 мільйонів доларів, а Олег Дерипаска — на 80 мільйонів.

Експерт з повернення активів юридичної фірми Five St. Andrew's Hill Джеймс Флетчер зауважує, що навряд чи мільярдерам з різноманітними джерелами доходів варто чогось боятися. Втім, він вказує на те, що все буде залежати від того, наскільки легко відстежити джерело їхнього багатства.

«Владі варто добре подумати над тим, як вони можуть розумно розібратися в джерелах доходів людей, які відомі. Якщо джерела не дуже прозорі, все одно можна застосувати ордер на багатство непоясненого походження», — зауважив Флетчер.

Втім, поки немає жодних ознак того, що будь-хто з дев'яти російських олігархів зараз під слідством. Прес-секретар Алішера Усманова, британські активи якого включають маєток Surrey за 100 мільйонів доларів і частку в клубі «Арсенал», запевняє, що у росіянина «є всі необхідні документи», щоб довести, що все було придбано ним законно.

Раніше російські олігархи за день втратили більше 12 млрд доларів через американські санкції, які були запроваджені 6 квітня. Інвестори відреагували негайно і почали розпродавати російські активи. Індекс РТС впав 9 квітня на 11%, подешевшали акції металургійних компаній, банків, а також компаній, проти керівників яких були введені санкції. Олег Дерипаска постраждав від нових санкцій сильніше інших.

У лютому видання The Times писало про те, що олігархи-втікачі просяться назад в Росію через боротьбу з корупцією у Британії. Багатіїв лякає запровадження так званого «ордеру на активи непоясненого походження», який вимагає від заможних людей пояснювати, звідки у них гроші на купівлю нерухомості, часток в компаніях тощо вартістю більше 50 тисяч фунтів стерлінгів.

Схожі новини