Передплата 2024 ВЗ

Пам’ятник героям ЗУНР спорудять за… півроку

Розпочався прийом заявок на участь у конкурсі

Від понеділка, 16 квітня, розпочався прийом заявок на участь у конкурсі на кращий ескізний проект пам’ятника героям ЗУНР та УГА у Львові. Як повідомили «ВЗ» у прес-службі, Львівська облдержадміністрація оголосила всеукраїнський конкурс на кращий проект пам’ятника — до відзначення 100-річчя утворення Західно-Української Народної Республіки. Подавати заявки на участь у конкурсі та одержання конкурсної документації можна до 16 травня.

До участі у конкурсі запрошують фахівців та авторські колективи, які подали на конкурс проекти, що відповідають його умовам. Конкурс проводиться в один тур. Локація майбутнього пам’ятника — на перетині вул. Листопадового Чину і Огієнка (поблизу Залізничної лікарні). Монумент має вписатися у чинну забудову з відповідним благоустроєм.

Сторіччя ЗУНР відзначатимуть 1 листопада цього року. Що це має бути за «швидкісний» пам’ятник, який встановлять за п’ять місяців? Адже наразі тільки починається «паперова» частина роботи… Чи не робитимуть його в авральному порядку, що потягне за собою недопрацювання та відверту халтуру?

«Часу справді обмаль, — розповів «ВЗ» академік, народний художник України Любомир Медвідь. — Але це не означає, що не можна зробити гарний пам’ятник. Ентузіазму достатньо. Фінансування також обіцяють. Мене більше хвилює, щоб ми знову не стали на ті самі граблі і не зробили черговий пам’ятник низької якості, пам’ятник «до дати».

«Така унікальна дата, як 100-річчя ЗУНР, буває рідко. Багато заходів по області розроблено на вшанування цієї події, — розповіла «ВЗ» директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Мирослава Туркало. — Напевно, найважливіше питання, яке ставило мистецьке середовище, історики, громадськість, — у Львові має бути гідний пам’ятник героям ЗУНР.

Усвідомлюю, що терміни стислі і, звісно, є з цього приводу різні переживання. Але все ж таки сподіваємося і очікуємо, що наші історики, архітектори, скульптори долучаться до розробки теми. Ми поставили завдання — залучити якомога більше людей до цієї роботи. Хочемо, щоб

зголосилися усі, хто матиме цікаву ідею, проект. Після цього працюватиме журі. Амбіції і плани дуже серйозні. Тому що 1 листопада — не так далеко. Але в нас багато талановитих людей, які зможуть запропонувати цікаву річ. Не будемо обмежувати нікого жодним чином, ні ідеєю, ні рамками. Ще невідомо, чи це буде великий пам’ятник, чи якась композиція, конструкція. Зараз наше завдання — зібрати найцікавіші проекти".

Чиновниця розповіла, що місто Львів зараз активно працює над впорядкуванням питання земельної ділянки під пам’ятник. Це буде територія міста (тротуар) і частина території Львівської залізниці (зараз це загороджена територія Залізничної лікарні).

Крім спорудження пам’ятника, на Львівщині до 100-річчя ЗУНР стартувала кампанія з ознакування місць, пов’язаних з сучасними героями, видатними діячами, історією, культурою та релігією. Відтак у населених пунктах області встановлять інформаційні таблички з вказівниками місць розташування родинних сіл та могил найвідоміших діячів ЗУНР. Це такі постаті, як: Андрій Мельник, полковник армії УНР, голова Проводу ОУН (Дрогобицький район, с. Воля Якубова), Віктор Курманович, генерал УГА (Золочівський район, с. Велика Вільшаниця), Олена Степанів, перша у світі жінка-офіцер, чотар УГА (Перемишлянський район, с. Вишнівчик), Григорій Трух, чотар УСС, автор пісні «Ой, у лузі червона калина» (Стрийський район, с. Гірне), Микола Маринович, генерал-хорунжий УСС (Яворівський район, с. Оселя).

Схожі новини