Передплата 2024 «Добрий господар»

Працював багато, заробляв мало? Пенсія зросте!

Кабмін обіцяє вже цього року підвищити виплати приблизно 3 млн. пенсіонерів

Українці, які багато працювали, але мало заробляли, отримають надбавки до пенсій. Це, зокрема, колишні медичні працівники, люди, які працювали у колгоспах, та ті, що отримували частину зарплати «у конвертах». Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив: уряд працює над тим, щоб підвищити цього року пенсійні виплати приблизно 3 млн. осіб.

Пенсійна реформа змінила формулу нарахування пенсії. Тепер вона єдина для всіх і бере до уваги три складові: середню зарплату по країні, зарплату, яку отримувала людина, та стаж («вартість» одного року стажу знизили на 26%. Раніше вона становила 1,35%, а зараз — 1%). Зараз, щоб почати отримувати пенсійні виплати, замало досягнути пенсійного віку. Треба мати мінімум 25 років стажу. Кожного року вимога збільшуватиметься на один рік. У 2028 треба буде мати вже 35 років стажу. Закон вимагає: ті особи, які виконали умови щодо стажу, при досягненні 65 років повинні отримувати як мінімум 40% від мінімальної зарплати. Сьогодні мінімальна зарплата становить 3723 гривні, а це означає, що мінімальна пенсія не може бути меншою, ніж 1490 гривень. Якщо мінімалку піднімуть до 4200, мінімальна пенсія зросте до 1680 гривень.

У Міністерстві соціальної політики запевняють, що підстави для підвищення мінімальної зарплати є, хоча офіційних даних щодо наповнення бюджету ще немає. А от у Міністерстві фінансів оптимізму колег не поділяють. Заступник міністра Сергій Марченко, посилаючись на оперативні дані Держказначейства, заявив, що план наповнення бюджету виконали лише на 96,9%, а підвищення мінімалки обійшлося б додатково мінімум у 13 млрд. гривень. Проте деякі експерти вважають, що підвищення мінімальної зарплати, навпаки, допомогло б наповнити бюджет. Зі зарплати у розмірі 3723 гривні працівник сплачує 55,8 гривні військового збору, 670 — прибуткового податку і 820 — єдиного соціального внеску. Загалом — 1545

гривень. З 4200 заплатила б 63 гривні військового збору, 924 — соціального внеску та 756 — податку на прибуток.

Загальне податкове навантаження — 1743 гривні, тобто майже на 200 гривень більше. Якщо у мільйона українців, які отримують мінімалку, зарплата зросте на 477 гривень, бюджети різних рівнів додатково отримають за рік 2,4 млрд. гривень.

Народні депутати пропонують альтернативне рішення — повернути «вартість» стажу у 1,35%. Тоді при перерахунку розмір виплат для пенсіонерів, які мають великий стаж, автоматично зросте на 26%. Однак за умови дефіцитного бюджету ПФУ таку можливість навряд чи розглядатимуть.

Схожі новини