Передплата 2024 «Добрий господар»

Проти Міжнародного союзу біатлоністів почали розслідування

Керівництво організації підозрюють у хабарях за приховування допінгу у росіян

Прокуратура Автрії розпочала антикорупційне розслідування проти Міжнародного союзу біатлоністів (IBU). За даними AFP, керівництво організації підозрюють в отримманні хабарів за ігнорування допінгових порушень десятками російських спортсменів.

У прокуратурі вважаю, зокрема, що в IBU не реагували на повідомлення Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА) про допінгові порушення. Сума, яка фігурує у справі про хабарі, сягає 300 тисяч доларів. Розслідування стосується, насамперед, чемпіонату світу з біатлону 2017 року в австрійському Гохфільцені, але у провадженні є і раніші епізоди.

Президент IBU Андерс Бессеберґ і генеральний секретар Ніколь Реш склали повноваження на час розслідування. В офісах IBU у Зальцбурзі і в помешканні Бессеберґа у Норвегії відбулися обшуки.

За даними норвезького видання VG, Андерса Бессеберґа звинувачують у приховуванні 65 випадків допінгових порушень російськими спортсменами з 2011 року. Джерела видання стверджують, що порушення знайдено у 17 з 22 російських біатлоністів, які брали участь у Кубку світу і Кубку IBU в сезоні 2016−2017 років.

Французька газета Le Monde, ознайомившись з документами ВАДА, повідомила, що Бессеберґа і Реш запідозрили у діях в інтересах російських спортсменів на прохання Алєксандра Тіхонова і Алєксандра Кравцова. Видання пише, що у паперах ВАДА є свідчення Грігорія Родченкова: від твердить, що 2013 року чув розмову Тихонова і Кравцова про те, скільки сотень тисяч євро готівкою, буцімто призначених для Бессеберґа, поміститься у сумку.

Бессеберґ відкидає звинувачення на свою адресу.

На Олімпіаду 2018 року в Пхенчхані допустили тільки чотирьох російських біатлоністів: Антона Бабікова, Матвєя Єлісєєва, Татьяну Акімову та Ульяну Кайшеву. Інших спортсменів, серед них — і лідерів команди, МОК не запросив на змагання; при цьому, про підозри стосовно частини з них не було відомо.

Чемпіонат світу з біатлону 2012 року вирішено провести в Тюмені в 2016 році, коли проти Росії вже висунули звинувачення у систематичних допінгових порушеннях. В 2017 році під тиском міжнародних організацій виконком IBU позбавив Тюмень чемпіонату світу.

Міжнародні організації, серед них ВАДА і МОК звинувачують Росію у створенні державної системи вживання допінгу і фальсифікації допінг-проб, серед іншого — і на Олімпіаді в Сочі 2014 року. За останні роки десятки російських спортсменів були дискваліфіковані і позбавлені медалей.

Схожі новини