Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лідер Каталонії Пучдемон розглядав можливість втечі в Росію перед арештом у Німеччині

  • 07.04.2018, 17:13
  • 698

Екс-глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон розглядав можливість втечі до Росії, однак зробив помилку і в результаті був арештований у Німеччині

Про це повідомляє Еспресо з посиланням на El Mundo .

22 березня Карлес Пучдемон прибув до Фінляндії, де в нього був запланований захід, який політик не хотів скасовувати. Однак судя Верховного суду Іспанії Пабло Льярена не сидів склавши руки і видав новий європейський ордер на арешт Пучдемона. Фінляндія підтримала отримання євроордеру і вже готова була арештувати політика.

У цей час, за інформацією двох джерел, у екс-лідера Каталонії було два варіанти: втекти до Росії (Санкт-Петербург розташований у 4−5 годинах їзди) або попрямувати до Стокгольма, що він зрештою і обрав.

Однак при цьому політик обрав несподіваний шлях. Зазвичай до шведської столиці з Фінляндії можна дістатися автомобілем, потягом чи поромом. Найкоротший варіант — поромом, однак це несло в собі ризик паспортного контролю.

У п'ятницю, 23 березня, коли був виданий євроордер на його арешт, Пучдемон сів до автомобіля і попрямував до Лапландії — північного регіону, що межує зі Швецією.

З Лапландії він в'їхав на територію Швеції. Загалом він разом з супутником подолав понад 1700 км за півтора дні і в субботу 24 березня вже був у Стокгольмі.

Звідти політик планував через територію Данії і Німеччини повернутися до Бельгії, до своєї резиденції у Ватерлоо.

Помилка Пучдемона полягала у тому, що його автомобіль протягом кількох місяців використовувався політиком під час його поїздок, тому був добре впізнаваний. Саме тому німецькі правоохоронці з легкістю впізнали номерні знаки і затримали його.

Нагадаємо, 5 квітня територіальний суд Шлезвіг-Гольштейну вирішив звільнити Пучдемона під заставу у розмірі 75 тисяч євро. Пучдемон вніс заставу та надав німецькій владі адресу, за якою він буде проживати в Німеччині в очікуванні рішення про екстрадицію до Іспанії.

Крім того, суд виключив можливість видачі Пучдемона Іспанії за звинувачення у заколоті. Суд вважає, що екстрадиція може відбутись тільки за звинуваченні у розтраті державних коштів.

Схожі новини