Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Справа рюкзаків»: НАБУ оприлюднило деталі розслідування справи сина Авакова

  • 06.04.2018, 12:57
  • 751

Щодо Олександра Авакова (сина міністра внутрішніх справ України) найближчим часом складуть обвинувальний акт у справі про розтрату бюджетних коштів на закупівлі рюкзаків для МВС України.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Національного антикорупційного бюро України. Повідомляється, що 4 квітня фігурантам справи про розтрату коштів при закупівлі рюкзаків для МВС повідомили про завершення розслідування і відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення. У злочині, який завдав державному бюджету збитків на суму 14,5 млн гривень, підозрюють: колишнього заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Чоботаря; представника фірми «Дніпровенд» Володимира Литвина, який з використанням підроблених документів забезпечив участь в переговорній процедурі закупівлі та перемогу, а також організував пошиття рюкзаків низької якості для постачання МВС України; Олександр Аваков, який, на думку НАБУ, схилив Чоботаря організувати процедуру таким чином, щоб перемогла фірма Литвина.

За даними слідства, в 2015 році вони організували закупівлю рюкзаків для МВС України за ціною, яка була істотно вище середньоринкової. Товар, не був поставлено вчасно і не відповідав вимогам. Зокрема, МВС підписало з «Дніпровенд» договір на покупку рюкзаків за ціною 2899 гривень за штуку, а загальна сума склала 14,5 млн гривень. За висновками експертизи, вартість поставленого рюкзака становить 555 гривень.

У НАБУ також прийшли до висновку, що «Дніпровенд» в 2014 році господарської діяльності не здійснювала, у неї не було відповідного обладнання та працівників. Надалі, кошти, які надходили від МВС, було конвертовано в готівку через ряд фіктивних підприємств. Зазначимо, в жовтні 2017 усіх трьох вже затримували. «Після ознайомлення з матеріалами кримінального провадження стосовно цих осіб буде складено обвинувальний акт для подальшого направлення до суду», — йдеться в повідомленні.
Крім того, стосовно ще чотирьох звинувачених в організації корупційної схеми вже є остаточні рішення суду за результатами розгляду справ по суті. Епізоди з їх участю були виділені в окремі кримінальні провадження, а розслідування вже завершили. Зокрема, слідство встановило, що формальний директор «Дніпровенда» Костянтин Кубець за 3000 гривень погодився стати її керівником і передав всі документи організаторам «конвертаційного центру» для прикриття незаконної діяльності.

Від його імені були підроблені документи, які використовували для участі в тендері по закупівлі рюкзаків. Йому та ще двом фігурантам повідомили про підозру у фіктивному підприємництві. Постановами Бабушкінського районного суду Дніпра в грудні 2016 року Кубець і обидва організатора були визнані винними, але звільнені від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності. Працівнику «конвертаційного центру», який здійснив підроблення документів, повідомили про підозру у підробці. У зв'язку з каяттям і сприянням розслідуванню його засудили до 1 року позбавлення волі, але звільнили від відбування покарання з випробувальним терміном на 1 рік.